
Η κλασσική Συνταγή για να φτιάξετε τον Παραδοσιακό Μπακαλιάρο με την Σκορδαλιά την ημέρα του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Επετείου
Το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου
Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές για το πως μπορείτε να φτιάξετε το παραδοσιακό φαγητό της 25ης Μαρτίου (Γιορτή του Ευαγγελισμού και Εθνική Εορτή). Μία όμως είναι η κλασσική, αυτή που μας έμαθαν οι γονείς και οι παππούδες μας. Παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά (ξαλμυρισμένος ή μη), σε κουρκούτι από μπύρα ή σόδα. Ακολουθεί η Συνταγή.
Συνταγή
Υλικά
Για τον Μπακαλιάρο:
- Μπακαλιάρος (στο αλάτι)
- 1 κουτάκι μπύρα (ή σόδα)
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι-πιπέρι
- λάδι
Για την Σκορδαλιά:
- 1 κιλό πατάτες
- 1 κεφάλι σκόρδο (ή και παραπάνω ανάλογα την προτίμηση)
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο (περίπου)
- 1 ποτήρι χυμό λεμονιού (περίπου)
- Μαϊντανός
Εκτέλεση
Για τον Μπακαλιάρο:
- Αφαιρούμε την πέτσα από τον μπακαλιάρο και τον ξαλμυρύζουμε βάζοντάς τον στο νερό για 24 με 36 ώρες κατά τις οποίες αλλάζουμε το νερό 3 με 4 φορές.
- Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και την μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει.
- Τηγανίζουμε το κουρκούτι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και με πολύ καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσει. (Προσοχή πιτσιλάει).
Για την Σκορδαλιά:
- Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό.
- Χτυπάμε το σκόρδο σε ξύλινο γουδί (ή μπλέντερ) μέχρι να γίνει αλοιφή.
- Ελέγχουμε το πόσο βρασμένες είναι οι πατάτες τρυπώντας τες με πιρούνι.
- Μόλις γίνουν οι πατάτες τις βγάζουμε μια-μια από το καυτό νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις διαλύουμε μαζί με το σκόρδο ρίχνοντας κάθε φορά και μια κουταλιά λάδι και λεμόνι. Δεν ρίχνουμε πολύ λάδι από την αρχή γιατί αν ρίξουμε παραπάνω από όσο χρειάζεται δε θα μπορέσει να γίνει κρέμα.
- Συνεχίζουμε να τις χτυπάμε προσθέτοντας σταδιακά λάδι και λεμόνι μέχρι να γίνουν κρέμα και να είμαστε ικανοποιημένοι με τη γεύση.
- Σερβίροντας μπορούμε να προσθέσουμε (προαιρετικά) μαϊντανό για να δώσουμε χρώμα και άρωμα.
Tip: Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να προτιμήσετε αντί για παστό, έτοιμο, ξαλμυρισμένο και φιλεταρισμένο μπακαλιάρο από το σούπερ μάρκετ ή το Μπακάλικο της Γειτονιάς σας. Έτσι ο παραδοσιακός Μπακαλιάρος Σκορδαλιά θα σας “παιδέψει” λιγότερο αφού δεν θα χρειαστεί η διαδικασία ξαλμυρίσματος.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για τον Παραδοσιακό Μπακαλιάρο με την Σκορδαλιά βασίζεται σε Συνταγή που αναρτήθηκε αρχικά στην Ιστοσελίδα blog.botilia.gr . Επισκεφτείτε το BLOG της ιστοσελίδας μας στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα για το Γιορτινό τραπέζι (Συνταγή)
