
Δεν είναι Ραβανί, είναι το Ροβανί, το παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό της πατρίδας του Οδυσσέα
Το παραδοσιακό γλυκό της Ιθάκης
Τοπικό Θιακό παραδοσιακό γλυκό. Tο γλυκό ταψιού «Ροβανί» είναι το παραδοσιακό και κατ’ αποκλειστικότητα γλυκό της Ιθάκης. Τα παλιά τα χρόνια, τα αγνά και τα ήρεμα, τη «ροβανί» την έψηναν με μεράκι και πολύ κόπο τόσο στα σπίτια όσο και στα τότε ζαχαροπλαστεία, μέσα σε μικρή «πινιάτα» στρογγυλή «καλαντζισμένη», κι αρκετά βαθειά ανακατεύοντας συνέχεια τα υλικά, όση ώρα έπρεπε για να ψηθεί και σε φωτιά από ξύλα ή κάρβουνα. Η ονομασία «ροβανί» δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το ραβανί του εμπορίου.
Συνταγή
Υλικά
- 1 κιλό ρύζι γλασέ (χοντροαλεσμένο)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 κιλό μέλι
- μισό ποτήρι του νερού λάδι
- άρωμα από βανίλια
- μερικά γαρύφαλλα (πρόγκες)
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα «καίμε» ένα ποτήρι ζάχαρη να γίνει καραμέλα.
- Μέσα στην καραμέλα ρίχνουμε 14 ποτήρια νερό, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μέλι.
- Από αυτό το σιρόπι κρατάμε ένα ποτήρι στο οποίο ρίχνουμε 2 κουταλιές μέλι και το κρατάμε στην άκρη για να το ρίξουμε στο ταψί λίγο πριν ψηθεί η ροβανί.
- Στην κατσαρόλα που έχουμε το σιρόπι, ρίχνουμε λάδι και πριν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι.
- Τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει, για μια 1 ώρα.
- Λαδώνουμε το ταψί, ρίχνουμε μέσα τη ροβανί κι αφού κρυώσει λίγο τη χαράζουμε σε «φελιά» (κομμάτι σε σχήμα ρόμβου).
- Σε κάθε «φελί» βάζουμε από ένα γαρύφαλλο και την ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια 1 ώρα και βάλε.
- Λίγο πριν είναι έτοιμη την βγάζουμε από τον φούρνο ρίχνουμε το σιρόπι που είχαμε κρατήσει και ψήνουμε πάλι για 10-15 λεπτά ακόμη.
Καλή Επιτυχία!
Σε τοπικές γιορτές, πανηγύρια και οικογενειακές, ονομαστικές γιορτές στην Ιθάκη, η «ροβανί» πρωτοστατεί! Επίσης, είναι γλυκό που εύκολα μεταφέρεται και στην εξοχή, δηλαδή σε γιορτές στα ξωκλήσια, σε τρύγους, θέρους, ελιές, ως πολύ ωραίο «ξεραθυμικό»
Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Παραδοσιακές Συνταγές!
Η Συνταγή για το ροβανί καθώς και η φωτογραφία αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα cheftelemachus.blogspot.com και ανήκουν στον Σεφ Κωνσταντίνο Μουζάκη. Επισκεφτείτε το BLOG του ΔΗΜΟΙ.GR στην Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!