Ο εγγονός του Ν.Τσελεμεντέ , Γιώργος Τσελεμεντές παρουσιάζει την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή του παππού του για το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων
Ο “πατέρας” του μουσακά, όπως τον ξέρουμε σήμερα
Παρόλο που θεωρείται ένα παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο, η ιστορία του είναι σχετικά πρόσφατη, καθώς “πατέρας” της συνταγής με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα, είναι ο Νίκος Τσελεμεντές, ο οποίος πάντρεψε τα υλικά του μουσακά σε ένα πιάτο μαζί με τη μπεσαμέλ σαν επικάλυψη περίπου στα 1920. Σήμερα, ο εγγονός του Νίκου Τσελεμεντέ, Γιώργος μας θυμίζει όλα τα μυστικά που δικαιολογούν γιατί ο κλασσικός, παραδοσιακός μουσακάς είναι και θα παραμείνει ένα από τα πιο αγαπημένα Ελληνικά φαγητά.
Συνταγή
Υλικά (για τον μουσακά)
- 4 ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΛΑΣΚΕΣ (ΜΕΤΡΙΕΣ)
- 5 ΠΑΤΑΤΕΣ
- 500 ΓΡΑΜΜ. ΚΙΜΑΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟΣ (ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ)*
- ΑΛΑΤΙ – ΠΙΠΕΡΙ
- ΖΑΧΑΡΗ
- ΗΛΙΕΛΑΙΟ
- ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Εκτέλεση (για το στρώσιμο του μουσακά)
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού.
- Αφαιρούμε από τις μελιτζάνες το κοτσάνι, κόβουμε και αφαιρούμε 4 κάθετες λωρίδες από την φλούδα τους και τις κόβουμε και αυτές σε φέτες περίπου 1 εκατοστού.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά, να είναι μαλακές και να έχουν πάρει χρώμα.
- Κατόπιν σε λίγο πιο δυνατή φωτιά τηγανίζουμε τις μελιτζάνες.
- Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 15 λεπτά.
- Στρώνουμε τις πατάτες σε μια λαμαρίνα την μια δίπλα στην άλλη φροντίζοντας να μην αφήσουμε κανένα κενό, αλατιπιπερώνουμε ελαφρά, απλώνουμε από επάνω το μισό κιμά και μετά στρώνουμε τις μελιτζάνες , πάλι χωρίς να αφήσουμε κενό, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη.
- Συνεχίζουμε απλώνοντας τον υπόλοιπο κιμά και τελειώνουμε με μια ακόμη στρώση μελιτζάνας στις οποίες ρίχνουμε ξανά αλάτι πιπέρι και λίγη ζάχαρη.
Υλικά (για την μπεσαμέλ)
- 125 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΗΛΙΕΛΑΙΟ
- 125 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΛΕΥΡΙ
- 625 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΓΑΛΑ
- ΛΙΓΗ ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ
- ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
- ΑΛΑΤΙ – ΠΙΠΕΡΙ
- 2 ΑΥΓΑ
Εκτέλεση (για την μπεσαμέλ & το ψήσιμο)
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι το αλεύρι και τα δουλεύουμε μαζί με ένα σύρμα σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις το μείγμα πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας σβωλιάσει και κολλήσει.
- Όταν αρχίσει και κάνει τις πρώτες φουσκάλες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο λίγο μοσχοκάρυδο και την κεφαλογραβιέρα ανακατεύοντας συνεχώς.
- Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας καλά.
- Ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μερικά κομματάκια βούτυρο και κεφαλογραβιέρα τριμμένη.
- Ψήνουμε στους 170 – 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί η μπεσαμέλ, οπότε και ο παραδοσιακός μουσακάς μας είναι έτοιμος!
*Υλικά (για τον κιμά μπολονέζ)
- 500 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΙΜΑΣ
- 1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
- ΤΟΜΑΤΟΠΕΛΤΕΣ (1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ)
- 1 ΠΟΤΗΡΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ
- ΗΛΙΕΛΑΙΟ
- ΑΛΑΤΙ – ΠΙΠΕΡΙ
- ΖΑΧΑΡΗ (1/2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ)
*Εκτέλεση (για τον κιμά)
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα με λίγο ηλιέλαιο.
- Μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτουμε το κρασί και μετά αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη.
- Αραιώνουμε τον τοματοπελτέ μας σε κρύο νερό, τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, συμπληρώνουμε με νερό και αφήνουμε να βράσει.
Καλή Επιτυχία!
Ο παραδοσιακός Μουσακάς είναι μια Συνταγή του Γιώργου Τσελεμεντέ και αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα greekaffair.news . Επισκεφτείτε το BLOG του ΔΗΜΟΙ.GR στην Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας! Γνωρίζετε κάποια Συνταγή από τον Τόπο σας που αξίζει να μαθευτεί; Μοιραστείτε την μαζί μας και θα την κοινοποιήσουμε στο Blog μας για να την απολαύσουν όλοι οι Δημότες!