
Το ευωδιαστό, παραδοσιακό γλυκό της Ανάφης με μυζήθρα και μαστίχα
Το γλυκό τυροπιτάκι του Αιγαίου
Τα Μελιτερά είναι ένα τοπικό, παραδοσιακό γλύκισμα της Ανάφης. Θυμίζουν πολύ τα μελιτίνια της Σαντορίνης, με τη διαφορά ότι στην Ανάφη χρησιμοποιούν λεπτό σιμιγδάλι στη γέμιση και όχι αλεύρι. Πρόκειται ουσιαστικά για γλυκά τυροπιτάκια με μυζήθρα, μαστίχα και κανέλα. Σε γεύση θυμίζουν κάπως και τα μπουρεκάκια (ή μπουρέκια) που φτιάχνουν στο νησί της Αφροδίτης, την Κύπρο, που επίσης έχουν γλυκιά γέμιση από μυζήθρα και κανέλα.
Συνταγή
Υλικά (για 20 κομμάτια)
- Φρέσκια μυζήθρα (1 κιλό)
- Αυγά (5)
- Σιμιγδάλι ψιλό (1 φλυτζάνι)
- Ζάχαρη (1/2 κιλό)
- Βούτυρο (1/2 πακέτο)
- Μαστίχα (λίγη)
- Κανέλλα
- Βανίλια
Για το φύλλο:
- 1 1/2 κ. αλεύρι
- Λάδι
- τσικουδιά (ή τσίπουρο)
- Λεμόνι
Εκτέλεση
- Λιώνουμε την μυζήθρα με το πιρούνι.
- Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, την ζάχαρη, την μαστίχα κοπανισμένη και το σιμιγδάλι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο (όταν η μυζήθρα είναι αποβουτυρωμένη).
- Ανοίγουμε το φύλο και το κόβουμε σε στρογγυλά πιτάκια διαμέτρου περίπου 10 cm
- Βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε και τσιμπάμε το φύλλο γύρω – γύρω να κλείσει.
- Ψήνουμε τα μελιτερά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή και η φωτογραφία για τα μελιτερά αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα foodme.gr . Επισκεφτείτε το BLOG της ιστοσελίδας ΔΗΜΟΙ.GR στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!