
Μία από τις πιο νόστιμες ελληνικές συνταγές, οι μελιτζάνες στον φούρνο με τυρί για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος
Μια συνταγή για τις εορταστικές μέρες
Οι μελιτζάνες είναι ένα καλοκαιρινό λαχανικό που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Με την ευκαιρία του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος σας προτείνουμε μια διαφορετική Συνταγή με τις μελιτζάνες να γίνονται ρολό και να τυλίγουν τυρί Χίου μαστέλο ή κυπριακό χαλούμι. Τα αρωματικά βότανα που τις συνοδεύουν απλά απογειώνουν την γεύση τους. Δοκιμάστε το!
Συνταγή
Υλικά
- 2 μέτριες στρογγυλές μελιτζάνες, κομμένες κατά μήκος σε μακριές φέτες με πάχος 1 εκ.
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 2 φλ. ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κ.γ ξερό
- 1 τυράκι Χίου μαστέλο ή 2 πακέτα χαλούμι, κομμένα σε φετάκια 1 εκ.
- 3 κ.σ. κάππαρη, πλυμένη και στραγγισμένη
- 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βάλτε σε τρυπητό τις μελιτζάνες, αλατίστε καλά και αφήστε τες να ξεπικρίσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Ξεπλύνετε με κρύο νερό, σκουπίστε με χαρτί κουζίνας, κι απλώστε τις σε ταψί φούρνου που έχετε καλύψει με αλουμινόχαρτο.
- Με πινέλο αλείψτε με ελαιόλαδο και τις δυο πλευρές από την κάθε φέτα μελιτζάνας και ψήστε κάτω από το γκριλ, για 3′-4′ από την κάθε μεριά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αν βάλετε χαλούμι, μουσκέψτε το σε κρύο νερό, μέχρι να το χρειαστείτε, για να ξαρμυρίσει.
- Φτιάξτε τη σάλτσα, σοτάροντας σε βαθύ τηγάνι το κρεμμύδι σε 3-4 κουτ. ελαιόλαδο για 4′.
- Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε άλλο 1′.
- Αδειάστε τις ντομάτες στο τηγάνι, βάλτε δεντρολίβανο και βράστε για 3′-4′ μέχρι να αρχίζει να δένει n σάλτσα.
- Προσθέστε πιπέρι και κατεβάστε από τη φωτιά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 o C.
- Στραγγίστε το χαλούμι σε χάρτινη πετσέτα, αν το χρησιμοποιείτε.
- Κόψτε το τυρί σε φετάκια μισό εκατοστό πάχος και κάθε φέτα στη μέση να πάρετε μακριά κομμάτια. Βάλτε ένα κομμάτι τυρί στην κάθε φέτα μελιτζάνα και γυρίστε σε ρολό.
- Σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος, βάλτε την μισή σάλτσα.
- Αραδιάστε από πάνω τα ρολά μελιτζάνα, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Περιχύσετε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήστε για 20 λεπτά.
- Πασπαλίστε με την κάππαρη και ψήστε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίσουν από πάνω οι μελιτζάνες.
- Αφήστε το φαγητό να κρυώσει ελαφρά, πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρετε.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για τις μελιτζάνες ρολό με τυρί είναι μια ιδανική επιλογή για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Ανήκει στην μεγάλη δημοσιογράφο της Ελληνικής Γαστρονομίας, Αγλαΐα Κρεμέζη. Αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα gourmed.gr. Επισκεφτείτε το BLOG του ΔΗΜΟΙ.GR στην Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!