Το αγαπημένο γλυκό των Νεοϋορκέζων σε μια ελαφριά εκδοχή με Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας
Η ιστορία του
Το τσιζκέικ αν και θεωρείται αμερικάνικο γλυκό, εκδοχές του γλυκού παρασκευάζονται εδώ για χιλιάδες χρόνια. Οι παλαιότερες αναφορές του γλυκού είναι από τη Αρχαία Ελλάδα, όταν ήταν δημοφιλές φαγητό και στα σχετικά συγγράματα που διασωζόνται αναφέρεται ως πλακούντας! Η μοντέρνα έκδοση του τσιζκέικ, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε το 1872 από τον Ουίλιαμ Λώρενς στη Νέα Υόρκη, στη προσπάθειά του να παραγάγει ένα γαλλικό τυρί. Αντί για το συγκεκριμένο τυρί, δημιούργησε ένα τυρί κρέμα, το οποίο αργότερα πατεντάρισε ο Τζέιμς Κραφτ, και αποτελεί το κύριο συστατικό των τσίζκεϊκ ανά την υφήλιο. Στη συγκεκριμένη εκδοχή του θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το…ελληνικό τσιζκέικ με υπέροχα παραδοσιακά, και θρεπτικά υλικά.
Συνταγή
Υλικά
Για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα
- 1200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 6 αβγά
- 2 κρόκους
- 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο για το άλειμμα της ταρτιέρας
- μέλι, για σερβίρισμα
- καρύδια, για σερβίρισμα
- θυμάρι, φρέσκο, τα φύλλα του, για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για τη βάση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
- Χτυπάμε τα μπισκότα με το βούτυρο στην κουζινομηχανή με τα μαχαίρια.
- Αλείφουμε με βούτυρο τα πλάγια της φόρμας διαμέτρου 28 εκ. με ψηλό χείλος και αποσπώμενη βάση πολύ καλά για να ξεφορμάρεται εύκολα το τσιζκέικ μας.
- Στρώνουμε το μείγμα στον πάτο της φόρμας και ψήνουμε στο φούρνο για 13 λεπτά.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς.
- Είναι βασικό το γιαούρτι να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βάζουμε το γιαούρτι στο μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη προσθέτοντας τη σιγά σιγά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά επιπλέον σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Με μια σπάτουλα καθαρίζουμε καλά τα πλάγια του μπολ ώστε να μην μείνει γιαούρτι που να μην έχει ανακατευτεί. Προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες. Προσθέτουμε τους 2 κρόκους. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Πάλι με τη σπάτουλα καθαρίζουμε τα πλάγια του μπολ. Προσθέτουμε 1-1 τα αυγά και αφού έχει γίνει όλο ένα μείγμα το ρίχνουμε στην φόρμα μας.
- Βάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε για 10 λεπτά και χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100 και ψήνουμε για 1,5 ώρες…
- Ετοιμάζουμε ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα μαχαίρι με λεπτή λεπίδα.
- Αφαιρούμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και μετά με το μαχαίρι που το βάζουμε άκρη στο ταψάκι ανάμεσα στο γλυκό και το τοίχωμα, το γυρνάμε γύρω γύρω με πολύ προσοχή ώστε να ξεκολλήσει το κέικ.
- Το αφήνουμε έτσι χωρίς να βγάλουμε το τσέρκι μέχρι να κρυώσει καλά (2 ώρες).
- Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
- Λίγο πριν σερβίρουμε απλώνουμε από πάνω το μέλι, σπάμε λίγα καρύδια και τα σκορπίζουμε πάνω στο γλυκό μαζί με λεπτοκομμένα φύλλα θυμαριού.
- Σερβίρουμε με επιπλέον μέλι και το ελληνικό τσιζκέικ είναι έτοιμο!
Tips:
- Το γιαούρτι πρέπει να είναι οπωσδήποτε στραγγιστό
- Μπορείτε αντί για μέλι να γαρνίρετε με σπιτική μαρμελάδα
- Εξαιρετικά ταιριάζει και το σύκο κονφί ως γαρνιτούρα
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για το ελληνικό τσιζκέικ αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com και ανήκει στον Σεφ Άκη Πετρετζίκη. Επισκεφτείτε το BLOG του ΔΗΜΟΙ.GR στην Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Συνταγές με προϊόντα από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!