
Το περίφημο “Κυκλαδίτικο Ρόστο” με χοιρινό κρέας, φρέσκια ντομάτα και χοντρά μακαρόνια
Η ιστορία του πιάτου
Το χοιρινό ρόστο είναι πιάτο με ιταλική καταγωγή, που περιλαμβάνει κρέας (χοιρινό) με πατάτες, καρότα και μανιτάρια, σερβιρισμένο με χοντρά μακαρόνια. Παρέχει 2 γεύματα μαγειρεμένα στο ίδιο σκεύος, χωρίς να χρειάζεται η χρήση φούρνου. Αρχικά τα μακαρόνια σερβίρονταν σαν πρώτο πιάτο με την κόκκινη σάλτσα ντομάτα. Μετά σερβιριζόταν το κρέας κομμένο σε φέτες, που συνήθως ήταν ένα φτηνό κομμάτι χοιρινού αντί για στήθος με πατάτες, καρότα και μανιτάρια. Η πολίτικη συνταγή έχει σαν συστατικό τα χοντρά μακαρόνια και το κοκκινιστό κρέας αλλά χρησιμοποιείται μοσχάρι και παραλείπονται τα λαχανικά.
Οι διάφορες παραλλαγές του
Το ίδιο φαγητό εκτός από την Νάξο, φτιάχνεται σε πολλά ακόμη μέρη. Λέγεται επίσης και «Κυκλαδίτικο ρόστο» καθώς φτιάχνεται επίσης στην Πάρο, την Σαντορίνη, την Ίο και τη Σίφνο. Χοιρινό ρόστο με δεντρολίβανο και μπύρα θα συναντήσετε και στην Κεφαλλονιά. Στην Κύπρο φτιάχνουν ρόστο με πολλά είδη κρέατος, κυρίως με κυνήγι.
Συνταγή
Υλικά (για 8 άτομα)
- 1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 2-3 κουταλιές πελτές (προαιρετικά)
- 2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2-3 φύλλα δάφνης
- μισό κουταλάκι ζάχαρη
- μακαρόνια, κατά προτίμηση χοντρά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε το σκόρδο και το ανακατεύετε με το αλατοπίπερο.
- Τρυπάτε το κρέας με μαχαίρι και βάζετε στις σχισμές μια σκελίδα σκόρδο μαζί με μπόλικο αλατοπίπερο.
- Σε μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ροδίζετε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές.
- Το σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά.
- Προσθέτετε τις ντομάτες –και τον πελτέ αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες–, τη ζάχαρη και τη δάφνη και αφήνετε να σιγοβράσει για 3 ώρες περίπου.
- Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό που και που.
- Βράζετε χωριστά τα μακαρόνια και τα σουρώνετε.
- Βάζετε το κρέας σε πιατέλα, περιμένετε να κρυώσει ελαφρά και το κόβετε σε φέτες.
Tip: Η παραδοσιακή διαδικασία είναι να ρίξετε τα μακαρόνια στη σάλτσα και να τα ανακατέψετε καλά για να απορροφήσουν όση περισσότερη σάλτσα γίνεται. Αλλιώς, τα σερβίρετε σε πιάτα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα, βάζοντας δίπλα τις φέτες του κρέατος.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για το χοιρινό ρόστο αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα mama365.gr και αποτελεί συνταγή είναι από το βιβλίο “Ξερολιθιές της Γεύσης” του Δ. Παπαδόπουλου. Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας, στην Κατηγορία “Περί Γεύσεων” του Blog μας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου

Ράμπες και Χώροι Υγιεινής για ΑμεΑ στο Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων
