
Δείτε αυτή την Συνταγή για σπιτική χωριάτικη κοτόπιτα με κρεμμύδια, κόκκινες πιπεριές, τυρί και κοτόπουλο που σας περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα
Συνταγή
Υλικά
- 1 kg κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 30 gr βούτυρο
- 2 κ. σούπας + έξτρα ελαιόλαδο
- 1 κοτόπουλο (περίπου 1,5 kg)
- 3 αυγά χτυπημένα
- 1/2 κιλό τυρί gouda τριμμένο
- 3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
- 1½ κ. γλυκού αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 6 φύλλα για πίτες
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάλε τα κρεμμύδια με το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
- Τοποθέτησε πάνω από τα υλικά το κοτόπουλο (εάν δεν έχεις έτοιμο μαγειρεμένο) και πρόσθεσε νερό μέχρι να καλυφθεί σχεδόν όλο το κοτόπουλο.
- Κάλυψε με το καπάκι και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμήλωσε την φωτιά και άφησε να σιγοβράσουν για περίπου μιάμιση ώρα.
- Όταν ετοιμαστεί το κοτόπουλο, αφαίρεσέ το από την κατσαρόλα και σούρωσε τα υγρά σε μια άλλη κατσαρόλα.
- Σιγόβρασε τα υγρά του κοτόπουλου (στην δεύτερη κατσαρόλα) μέχρι να γίνουν ζωμός.
- Μόλις κρυώσει αρκετά το κοτόπουλο άρχισε να το ξεψαχνίζεις με τα χέρια σου, αφαιρώντας τα κόκαλα και το δέρμα.
- Κόψε σε μικρά κυβάκια τις κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
- Βάλε το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ και ανακάτεψέ το με τα κρεμμύδια και τις κόκκινες πιπεριές.
- Πρόσθεσε στο μπολ τα αυγά και τον ζωμό κοτόπουλου και αλατοπιπέρωσέ τα.
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 210 βαθμούς και άλειψε με λάδι ένα ταψί για πίτες.
- Στρώσε τρία φύλλα στο ταψί με διαφορετική φορά το καθένα, αλείφοντας κάθε στρώση με λάδι.
- Ανακάτεψε με το μείγμα το τριμμένο τυρί
- Άπλωσε την γέμιση πάνω από τα φύλλα και τύλιξε προς τα μέσα τα κομμάτια φύλλου που εξέχουν.
- Στρώσε και τα υπόλοιπα τρία φύλλα και πάλι με διαφορετική φορά το καθένα και δίπλωσε τα κομμάτια που εξέχουν προς τα μέσα.
- Άλειψε όλη την επιφάνεια με έξτρα λάδι και ψήσε για 15 λεπτά.
- Αφαίρεσε από τον φούρνο, χαμήλωσε στους 180 βαθμούς την θερμοκρασία και χάραξε την πίτα σε οκτώ κομμάτια.
- Ξαναβάλε την πίτα στον φούρνο και ψήσε για άλλα 45 λεπτά.
- Άφησε την κοτόπιτα να “ξεκουραστεί” για περίπου 20 λεπτά και σέρβιρε όσο είναι ζεστή.
- Αυτή είναι μια απλή εύκολη και γρήγορη συνταγή που εύκολα μπορείτε να την τροποποιήσετε με ότι άλλα υλικά θέλετε για την γέμιση.
Tip 1: Μπορείτε να αντικαταστήσετε την πιπεριά Φλωρίνης με άλλου τύπου πιπεριές και το τυρί Gouda με κάποιο με λιγότερα λιπαρά.
Tip 2: Στην γέμιση μπορείτε να προσθέστε και κομμένα μανιτάρια αφού τα έχετε στραγγίξει καλά.
Tip 3: Αντί για φρεσκομαγειρεμένο κοτόπουλο μπορείτε να ξεψαχνίσετε κοτόπουλο (χωρίς τις πέτσες) που σας περίσσεψε από προηγούμενο φαγητό.
Καλή Επιτυχία!
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ευθυμία από την Πέλλα για την νόστιμη Συνταγή της για την χωριάτικη κοτόπιτα! Επισκεφτείτε το BLOG του ΔΗΜΟΙ.GR, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!