
“Αιβά τατλισί”: Το αγαπημένο Πολίτικο γλυκό από κυδώνι σε καραμελωμένο σιρόπι και γαρύφαλο
Μια Συνταγή από την Πόλη
Σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να το γνωρίζουν ελάχιστοι, όμως κάποτε υπήρξε ένα από τα πολύ αγαπημένα γλυκά των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από την Πόλη και ήρθαν στη χώρα μας. Μπορεί αν ρωτήσετε τις γιαγιάδες σας ή μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς σας να το γνωρίζουν με το τότε όνομά του “αιβά τατλισί”. Πρόκειται ουσιαστικά για γλυκό κυδώνι σε μεγάλα κομμάτια (συνήθως μισό) σε καραμελωμένο σιρόπι. Συνοδεύεται ιδανικά με γιαούρτι ή παγωτό βανίλια. Δείτε την Συνταγή και δοκιμάστε το! Σε κάποιους θα ξυπνήσουν μνήμες ενώ άλλοι θα ανακαλύψουν ένα υπέροχο Φθινοπωρινό γλυκό!
Συνταγή
Υλικά
- 3 – 4 κυδώνια ώριμα
- 10 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2½ – 3 ποτήρια νερό
- ½ λεμόνι (το χυμό του)
- 10 αμύγδαλα καθαρισμένα
- 8 – 10 καρφάκια γαρύφαλλο
Για το Σερβίρισμα (προαιρετικά):
- Γιαούρτι / Παγωτό βανίλια (ή καϊμάκι)
- Τριμμένο φυστίκι Αιγίνης
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα κυδώνια στα δύο, τα ξεφλουδίζουμε, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει.
- Αφαιρούμε την καρδιά με τα κουκούτσια και το σκληρό που τα περιβάλλει και τα φυλάμε στην άκρη.
- Ένα – ένα κυδώνι που κόβουμε, το βάζουμε σε νερό.
- Έπειτα βάζουμε τα κυδώνια σε μια φαρδιά κατσαρόλα (πλασωτέ), τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα γαρύφαλλα, το χυμό λεμονιού, τα αμύγδαλα, τα κουκούτσια και το 1½ ποτήρι νερό σε μια άκρη.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 2)
- Κατά διαστήματα, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και ελέγχουμε αν έχει νερό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο.
- Μετά τα 30′ γυρίζουμε τα κυδώνια από την άλλη μεριά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό ακόμη και συνεχίζουμε το βράσιμο, για άλλα 30΄ λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν, να πάρουν ροζ χρώμα και να καραμελώσει ελαφρά το σιρόπι.
- Αφήνουμε τα κυδώνια να κρυώσουν, μέσα στην κατσαρόλα και τα σερβίρουμε περιχύνοντάς τα με το σιρόπι ή και με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.
- Γαρνίρουμε με λίγο τριμμένο φυστίκι Αιγίνης
Καλή Επιτυχία!
Tips:
- Το σιρόπι έχει καραμελώσει, όταν είναι πηχτότερο από των γλυκών του κουταλιού, κι όταν το στάζουμε σχηματίζει λεπτή κλωστή.
- Αν το σιρόπι μας έχει καραμελώσει πολύ, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει άλλη μία βράση.
Η Συνταγή για το γλυκό Κυδώνι αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα faghta-giagias.blogspot.com. Επισκέψου την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακάλυψε ακόμη περισσότερες Παραδοσιακές αλλά και Σύγχρονες Συνταγές με γεύσεις από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου
