Το Χριστουγεννιάτικο γλυκό από την Σουηδία που κατέκτησε τον κόσμο! Cinnamon Rolls ή αλλιώς Ρολά κανέλας με γλάσο!
Το γλυκό με τους φανατικούς θαυμαστές!
Όσοι τα έχουν δοκιμάσει δύσκολο να τα βγάλουν από την μνήμη τους! Τα ρολά κανέλας έχουν έρθει από το εξωτερικό (συγκεκριμένα από την Σουηδία που παραδοσιακά τα ετοιμάζουν κάθε Χριστούγεννα) κατέκτησαν τους απανταχού λάτρεις των γλυκών και έχουν φανατικούς θαυμαστές ! Αν θες να μάθεις πως μπορείς να τα φτιάχνεις σπίτι σου και να τα απολαμβάνεις ανά πάσα ώρα και στιγμή, τότε δοκίμασε την παρακάτω Συνταγή. Εύκολα, γρήγορα και με υλικά που ο καθένας έχει σπίτι του για να ετοιμάσεις γευστικά ρολά κανέλας με λευκό γλάσο!
Συνταγή
Υλικά
- 1 φλ. φρέσκο γάλα
- 1/4 φλ. βούτυρο
- 3 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 φακελάκι
- ξηρή μαγιά
- 1 αυγό
- 1/3 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/3 φλ. μαύρη ζάχαρη
- 2 κ.σ. κανέλλα
- 1/4 φλ. βούτυρο, μαλακωμένο
- 1 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γλ. απόσταγμα βανίλιας
- 2-3 κ.σ. φρέσκο γάλα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε την ζύμη. Βάζουμε το γάλα με το βούτυρο σε ένα μικρό μπόλ και το ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμμάτων αρχικά για 1 λεπτό, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε ξανά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το γάλα ζεσταθεί.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα 3 φλ. αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσαρμόζουμε στο μίξερ το ειδικό εξάρτημα για το ζύμωμα (γάτζος) και βάζουμε στον κάδο την μαγιά και το μείγμα γάλα-βούτυρο (να μην είναι καυτό). Ανακατεύουμε με το χέρι για να λιώσει η μαγιά. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και το αυγό και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Εάν η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα του κάδου, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη να “μαζευτεί” γύρω από τον γάτζο. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 5 λεπτά ακόμα σε μέτρια ταχύτητα. Σκεπάζουμε τον κάδο με μια υγρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και να φουσκώσει.
- Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε την γέμιση ανακατεύοντας τις δύο ζάχαρες με την κανέλα.
- Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο ορθογώνιο. Αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια με το μαλακωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρη-κανέλα. Ξεκινώντας από την μεγάλη πλευρά του ορθογωνίου, αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό, βρέχοντας με λίγο νερό τη ζύμη στο τελείωμα προκειμένου να “κολλήσει”. Κόβουμε το ρολό σε ίσες φέτες (περίπου 10-12 κομμάτια). Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα βουτυρωμένο σκεύος (με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω), καλύπτουμε με υγρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 25 λεπτά.
- Όσο φουσκώνει η ζύμη, προετοιμάζουμε το γλάσο. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε την ζάχαρη και προσθέτουμε την βανίλια και το γάλα, ανακατεύουμε καλά. Εάν το γλάσο είναι αραιό, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ακόμη, εάν είναι πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα.
- Όταν τα ρολά φουσκώσουν, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 5 λεπτά πριν τα γαρνίρουμε με το γλάσο.