Γλυκιά κολοκυθόπιτα με καρύδια, σταφίδες, και φυσικά ζάχαρη άχνη, όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας!
Κολοκύθα, το γλυκό λαχανικό του Φθινοπώρου
Η κολοκύθα συγκομίζεται από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι περίπου τα μέσα του φθινοπώρου, όταν έχει ωριμάσει πλήρως, όταν δηλαδή έχει κιτρινίσει εντελώς η φλούδα της και το κοτσάνι και τα φύλλα έχουν ξεραθεί. Η καλλιέργεια της κολοκύθας στη χώρα μας γίνεται σε διάφορες περιοχές σε μικρή κλίμακα. Στην αγορά θα βρούμε κολοκύθες με καρπούς επιμήκεις, κυλινδρικούς ή αχλαδόμορφους, με επιδερμίδα πορτοκαλί και σάρκα από ανοιχτό κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί. Όλες οι κολοκύθες, ανεξαρτήτως χρώματος σάρκας, κάνουν για αλμυρά και για γλυκά. Ενας εμπειρικός κανόνας λέει πως όσο βαθαίνει το χρώμα της κολοκύθας τόσο πιο γλυκιά είναι – και άρα καταλληλότερη για ζαχαροπλαστική χρήση. Στην προκειμένη περίπτωση σας παρουσιάζουμε την Συνταγή -όπως συνήθιζαν να τις φτιάχνουν οι γιαγιάδες μας- για Κολοκυθόπιτα γλυκιά, με σταφίδες, καρύδια, με φύλλο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
Συνταγή
Υλικά
- 500 γραμμ. κολοκύθα τριμμένη
- 100 γραμμ. ζάχαρη
- 100 γραμμ. καρύδι τριμμένο
- 50 γραμμ. σουσάμι
- 50 γραμμ. λάδι
- 2 κουταλιές σταφίδες μαύρες
- 1 κουταλιά ρύζι
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ½ κουταλάκι κανέλα
- 1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο
- 2 φύλλα κουρού (ή άλλο χειροποίητο φύλλο)
- ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε την κολοκύθα, παίρνουμε την ψίχα της και την τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
- Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε την ψίχα της κολοκύθας μαζί με το αλάτι για περίπου 30 λεπτά για να βγάλει τα υγρά της.
- Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα τηγάνι και το περνάμε από το multi.
- Προσθέτουμε στη κολοκύθα μας το καβουρδισμένο σουσάμι και όλα τα υλικά της συνταγής μας και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί το φύλλο κουρού, αδειάζουμε στο εσωτερικό την γέμιση της κολοκύθας και σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φύλλο κουρού.
- Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
- Όταν βγει από τον φούρνο πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη.
Tip: Μπορείτε αντί για έτοιμο φύλλο κουρού να χρησιμοποιήσετε άλλου τύπου φύλλο για πίτες ή χειροποίητο
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για την γλυκιά κολοκυθόπιτα αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα kostoday.com . Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” της ιστοσελίδας μας και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Παραδοσιακές Συνταγές! Στείλτε μας την δικιά σας αγαπημένη Τοπική Συνταγή και εμείς θα την δημοσιεύσουμε με χαρά στο Blog μας!