Την αποκατάσταση του ιστορικού Εθνικού Θεάτρου Ρόδου εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Δια στόματος του Πρωθυπουργού η εξαγγελία αποκατάστασης
Την χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του κτιρίου που φιλοξενεί το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, ανακοίνωσε στις 5 Νοεμβρίου, την ημέρα της επίσκεψής του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα που του κατέθεσαν από κοινού ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, για την ανάγκη σωτηρίας και επαναλειτουργίας ενός από τα πλέον εμβληματικά, ιστορικά κτίρια της Ρόδου και ενός από τα σημαντικότερα στο είδος του διεθνώς.
Ο Πρωθυπουργός έφτασε το πρωί της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου στη Ρόδο, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο
Μια μακρόχρονη συνεργασία Φορέων που καρποφόρησε
Με την άφιξή τους, κατευθύνθηκαν αμέσως στο Εθνικό Θέατρο, όπου τους υποδέχτηκαν ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Ρόδου. Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του όπου διαπίστωσαν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο με την πάροδο του χρόνου. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με την πρόοδο των μελετών για την αποκατάστασή του και εξήγγειλε την χρηματοδότηση του έργου από πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα, εξήρε την άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου με το Υπουργείο Πολιτισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά, «αυτό το μοντέλο της συνεργασίας θέλουμε».
Της εξαγγελίας της χρηματοδότησης αποκατάστασης του εμβληματικού αυτού κτιρίου, που είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ιστορία της Ρόδου, προηγήθηκε μια μακρά περίοδος συνεργασίας και συνεννοήσεων ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα έργο σύνθετο και απαιτητικό, λόγω της ιδιαιτερότητας και της ιστορικότητας του.
Ο Στόχος αποκατάστασης των σχεδιαστών
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε την ιστορική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και την μεγάλη πολιτισμική συνεισφορά του από την περίοδο της ανέγερσής του επί Ιταλοκρατίας, μέχρι και την περίοδο αναστολής της λειτουργίας του το 2005. Κύριος στόχος των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων είναι η αποκατάσταση του Θεάτρου, με τρόπο που θα διαφυλάσσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την αρχική του μορφή και αξιοποιώντας τα αυθεντικά υλικά κατασκευής. Παράλληλα, θα εκσυγχρονιστεί με τις απαραίτητες τεχνολογικές και λειτουργικές υποδομές.
Ένα όνειρο δεκαετιών γίνεται επιτέλους πράξη
Η αποκατάσταση και το να επαναλειτουργήσει το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, ήταν όνειρο όλης της κοινωνίας της Ρόδου, ένα ακόμα στοίχημα, να κλείσει άλλη μια ανοιχτή πληγή δεκαετιών για το νησί, διασφαλίζοντας για το ιστορικό κτίριο την αναβίωση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο της Ρόδου, αλλά ολόκληρης της χώρας.
Για το λόγο αυτό, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη που, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα χρηματοδότησης αυτού του απαιτητικού έργου, βάζουν τη σφραγίδα τους στη σωτηρία του εμβληματικού κτιρίου.
Η Δήλωση του Περιφερειάρχη
Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε, μεταξύ άλλων:
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που με την παρουσία τους σήμερα εδώ, ξαναδίνουν ζωή σε έναν αρχιτεκτονικό θησαυρό που είναι συνυφασμένος με σημαντικές σελίδες, στην ιστορική πορεία της Ρόδου και των Δωδεκανήσων. Θέλω να τους ευχαριστήσω που έκαναν δεκτό το αίτημα της άμεσης χρηματοδότησης και δημοπράτησης της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου. Προηγήθηκε μια μακρά περίοδος συνεννοήσεων και συνεργασίας, για να μπορούμε σήμερα να πούμε στην τοπική κοινωνία ότι κλείνουμε μαζί με τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη μια ακόμη πληγή ενός παρελθόντος δεκαετιών αδράνειας, που άφησαν έντονα τα σημάδια της φθοράς και της παρακμής. Μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, κλείνουμε μια – μια τις πληγές που έχασκαν για δεκαετίες και προχωράμε μπροστά σε ένα μέλλον αισιόδοξο ».