Η απόλυτη Συνταγή για σπιτικά, μελωμένα μελομακάρονα για τις φετινές Γιορτές
Θα ξεχάσετε ό,τι έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα
Και ποιος δεν αγαπάει τα μελομακάρονα; Παρόλο που το αιώνιο δίλημμα, κουραμπιέδες ή μελομακάρονα κρατεί χρόνια κανείς σχεδόν δεν συγκρατείται στο να μην δοκιμάσει έστω ένα. Οι συνταγές που κυκλοφορούν είναι πολλές, άλλες επηρεασμένες από την Πολίτικη κουζίνα, άλλες πιο παραδοσιακές. Υπάρχουν μυστικά για το τέλειο μελομακάρονο; Όπως σε κάθε Συνταγή υπάρχουν ορισμένα tips που αν ληφθούν υπόψη το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Δοκιμάστε την παρακάτω Σπιτική Συνταγή για μελωμένα, παραδοσιακά μελομακάρονα, γαρνιρισμένα με τριμμένο καρύδι, για να μοσχοβολήσει το σπίτι σας. Κλασσική αλλά δοκιμασμένη για ένα τέλειο αποτέλεσμα, σπιτική συνταγή.
Συνταγή
Υλικά (για 60 τεμάχια)
Για την Ζύμη:
- 1/2 lt σπορέλαιο
- 250γρ φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 250γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζανάκι του καφέ, κονιάκ
- 250γρ ζάχαρη άχνη
- 1/2 φακελάκι baking powder
- 1 κ.γ μαγειρική σόδα
- 1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1/4 κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κ.σ. κανέλα
Για το Σιρόπι:
- 800 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 800 ml νερό
- 2 φλιτζάνια τσαγιού μέλι
- χυμό από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το σιρόπι:
- Ρίχνουμε στο νερό την ζάχαρη και τον χυμό από το μισό λεμόνι και τα βράζουμε για περίπου 5-6′
- Πριν κατεβάσουμε από την φωτιά και για 1-2′ ρίχνουμε να βράσουν μαζί με το υπόλοιπο σιρόπι τα 2 φλιτζάνια μέλι.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την Ζύμη:
- Χτυπάμε με σύρμα το λάδι, την ζάχαρη άχνη, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την μαγειρική σόδα και τα μπαχαρικά μέχρι να ανακατευτούν καλά
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και μαζί με το baking powder τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στο προηγούμενο μείγμα
- Ζυμώνουμε απαλά και αργά μέχρι να το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί και να γίνει εύπλαστο (μια μαλακή ζύμη που να στέκεται)
- Δίνουμε σχήμα στα μελομακάρονά μας. Θα προκύψουν περίπου 60 κομμάτια.
Ψήσιμο & Μέλωμα:
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25′, μέχρις ότου τα μελομακάρονα να ροδίσουν καλά.
- Όσο είναι ακόμη ζεστά τα βουτάμε λίγα-λίγα για 2-3 λεπτά μέσα στο σιρόπι. Προσοχή: Τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά (να έχουν βγει μόλις από τον φούρνο) αλλά το σιρόπι μας πρέπει να έχει αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
- Αφότου τα έχουμε μελώσει όλα, τα πασπαλίζουμε με αρκετό, ψιλοκομμένο καρύδι.