Νόστιμες και τραγανιστές σπιτικές δίπλες με μέλι και καρύδια για τις ημέρες των Εορτών
Ο τρίτος της παρέας
Μετά τις σπιτικές συνταγές για παραδοσιακά μελομακάρονα και κουραμπιέδες που μοιραστήκαμε μαζί σας τις προηγούμενες μέρες, ήρθε η ώρα για το έτερο γλυκό του εορταστικού τραπεζιού, που δεν είναι άλλο από τις κλασσικές, παραδοσιακές δίπλες.
Συνταγή
Υλικά
Για την ζύμη:
- 1000 γρ. αλεύρι σκληρό
- 200 ml φρέσκο γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1,5 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- σπορέλαιο (για το τηγάνισμα)
Υλικά για το σιρόπι:
- 500/1000 γρ.ζάχαρη
- 500/1000 ml νερό
Υλικά για σερβίρισμα:
- μέλι
- τριμμένο καρύδι
Εκτέλεση
-
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό (για το σιρόπι) και ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Από την στιγμή που αρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε 2 λεπτά πάνω στη φωτιά και μετά αποσύρουμε, για να κρυώσει.
-
Χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το γάλα και τη ζάχαρη άχνη.
-
Προσθέτουμε στο κάδο που μίξερ και τα αυγά, το αλεύρι και το ξύσμα μαζί με τη σόδα.
-
Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική και λεία ζύμη. (η διαδικασία του ζυμώματος, μπορεί να γίνει και με τα χέρια)
-
Αφήνουμε την ζύμη, να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
-
Σε αλευρωμένη επιφάνεια μεταφέρουμε τη ζύμη και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο, πάχους 3 χιλιοστών.
-
Κόβουμε την ζύμη σε λωρίδες ή τετράγωνα τεμάχια.
-
Στο τηγάνι βάζουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά.
-
Τοποθετούμε τις δίπλες στο τηγάνι και με την βοήθεια ενός πιρουνιού γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να έχουμε το επιθυμητό σχήμα.
-
Αφού ροδίσουν αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τις δίπλες και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί (ώστε να απορροφήθει το περιττό λάδι). Κατόπιν τις βουτάμε στο κρύο σιρόπι.
-
Σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.