Μια εύκολη, σπιτική συνταγή για Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
Η φιλοσοφία πίσω από την παρασκευή των γλυκών του κουταλιού
Η παρασκευή του γλυκού του κουταλιού ξεκινάει με την επιλογή του φρέσκου φρούτου. Κάποια φρούτα που είναι μαλακά, όπως τα βερίκοκα και το τοματάκι, περνούν πρώτα από ασβεστόνερο για δύο ώρες, ώστε να σκληρύνουν και να μη διαλυθούν κατά τη διάρκεια του βρασμού. Αυτά τα φρούτα καθαρίζονται και στραγγίζονται ώστε να είναι στεγνά. Στη συνέχεια τα φρούτα ή λαχανικά, ολόκληρα ή σε κομμάτια, εντός κατσαρόλας με ζάχαρη, σε αναλογία περίπου 1 κιλό ζάχαρης για κάθε κιλό φρούτου, για 24 ώρες. Μετά τα υλικά βράζουν και αφήνονται μέσα στο σιρόπι για 12 ώρες. Έπειτα αφαιρούνται και το σιρόπι βράζει ξανά ώστε να δέσει. Όταν είναι έτοιμο προστίθεται παραδοσιακά λεμόνι ώστε να μη ζαχαρώσει. Μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι, τα φρούτα τοποθετούνται σε αποστειρωμένα βάζα με βιδωτό μεταλλικό καπάκι. Σε αυτή την Συνταγή θα διαβάσετε βήμα προς βήμα για το πως να φτιάξετε το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι!
Συνταγή
Υλικά
- 2 κιλά πορτοκάλια (με χοντρή φλούδα)
- 2 κιλά ζάχαρη
- 1 ⅓ ποτήρι νερό
- ½ λεμόνι (ο χυμός του)
Εκτέλεση
- Ξύνουμε ελαφρώς τα πορτοκάλια στον τρίφτη και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κοχλάζον νερό να πάρουν βράση για 2-3 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 φορές για να ξεπικρίσει η φλούδα.
- Έπειτα, τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για ένα βράδυ να στραγγίξουν. Την επόμενη μέρα τα κόβουμε στα έξι και αφαιρούμε τις ίνες που τυχόν έχουν.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε τα μισά πορτοκάλια, από πάνω τη μισή ζάχαρη, μετά τα άλλα μισά και την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε το νεράκι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι για 45 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 15 λεπτά. Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα το γλυκό μας, σφραγίζουμε τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα (με το καπάκι στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν.
- Διατηρούμε σε δροσερό μέρος όσο είναι κλειστά και μετά το άνοιγμα του βάζου στο ψυγείο.
Tips:
- Για να καταλάβουμε αν έδεσε το σιρόπι μας για ένα γλυκό του κουταλιού παίρνουμε μια κουταλιά και την αδειάζουμε σε πιατάκι. Αν το σιρόπι χύνεται σαν νερό δεν είναι έτοιμο. Όταν θα κυλάει απαλά και θα μένει μια σταγόνα στην άκρη του κουταλιού είναι έτοιμο.
-
Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας:
α) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε ανάποδα να στεγνώσουν. Με τον ίδιο τρόπο αποστείρωναν και οι μαμάδες μας τα μπιμπερό, όταν δεν υπήρχαν βραστήρες.
β) Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο – στους 100 βαθμούς κελσίου, όπου τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Τα βάζα μας πρέπει να είναι γυάλινα και καθαρά για να μην χαλάσει η μαρμελάδα μας. Τα πώματα πρέπει να είναι βιδωτά, γιατί αλλιώς θα πάρει αέρα το περιεχόμενο και θα χαλάσει.
Καλή Επιτυχία!