Λαχανοντολμάδες αλλιώς…με 3 είδη ρυζιού, κουκουνάρι, σταφίδες και ψιλοκομμένα λαχανικά
Οι…”πειραγμένοι” λαχανοντολμάδες
Λένε πως μια πετυχημένη διαχρονικά Συνταγή δεν πρέπει να την πειράζεις.. Από την άλλη, μέσα από πειράματα και δοκιμές μπορεί να προκύψει κάτι εξίσου νόστιμο και λαχταριστό. Στην προκειμένη περίπτωση σας παρουσιάζουμε μια τολμηρή παραλλαγή από τους αγαπημένους λαχανοντολμάδες. Οι συγκεκριμένοι περιέχουν 3 διαφορετικά είδη ρυζιού αλλά και κουκουνάρι, σταφίδες και ψιλοκομμένα λαχανικά. Δοκιμάστε τους και δεν θα το μετανιώσετε!
Συνταγή
Υλικά
- 1 μεγάλο, ασπρουδερό λάχανο
- 1/2 φλιτζάνι άγριο ρύζι
- 1/2 φλιτζάνι καστανό (αναποφλοίωτο) ρύζι
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
- 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
- τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο
- 1 χούφτα σταφίδες (μαύρες ή ξανθές)
- 2 καρότα (τριμμένα)
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 χούφτα μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- κουκουνάρι (ελαφρά καβουρδισμένο)
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- λεμόνι και 1 αυγό για το αυγολέμονο
Εκτέλεση
- Κόβουμε και αφαιρούμε από την βάση του λάχανου το χοντρό, σκληρό μέρος του
- Κόβουμε το λάχανο στη μέση και ξεχωρίζουμε τα φύλλα του χωρίς να τα σπάσουμε
- Ζεματάμε τα φύλλα λίγα-λίγα σε νερό που σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν καλά (περίπου 5′)
- Τα σουρώνουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα ζεματίσουμε όλα
- Αφαιρούμε τα νεύρα από κάθε φύλλο και προσπαθούμε να κόψουμε το υπόλοιπο τμήμα σε τετράγωνα μέρη
- Βράζουμε και τα 3 είδη ρυζιού (το άγριο και το καστανό μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ) σε βαθμό που να “κρατάνε” λίγο
- Τσιγαρίζουμε το ρύζι μας με τα υπόλοιπα υλικά
- Προσθέτουμε λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι στο μείγμα μας
- Τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες βάζοντας λίγη γέμιση στο κέντρο του κάθε φύλλου και γυρνάμε τις άκρες, ώστε να κλείσουν σφιχτά (σαν φλογέρα)
- Στρώνουμε στην βάση μιας βαθιάς και πλατιάς κατσαρόλας τα σκληρά τμήματα των φύλλων που είχαμε αφαιρέσει νωρίτερα (μετά το βράσιμο)
- Τοποθετούμε κυκλικά έναν-έναν τους λαχανοντολμάδες δημιουργώντας στρώσεις
- Ραντίζουμε με λάδι και λεμόνι για να μην μας μαυρίσουν
- Σκεπάζουμε με ένα μεγάλο πιάτο και ρίχνουμε ζεστό νερό
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου
- Τους σερβίρουμε ζεστούς με λαδολέμονο ή καλά βρασμένους με αυγολέμονο