Ριζότο με γαρίδες και ντομάτα για το Σαρακοστιανό τραπέζι (Συνταγή)
Το “must” πιάτο για την Καθαρά Δευτέρα
Την Καθαρά Δευτέρα το έθιμο επιβάλλει το Σαρακοστιανό τραπέζι να είναι γεμάτο από νηστίσιμα και νόστιμα πιάτα. Φυσικά δεν μπορεί να λείπει και η παραδοσιακή λαγάνα. Ένα από τα αγαπημένα εδέσματα όμως των Ελλήνων είναι και οι γαρίδες, οι οποίες όταν συνδυαστούν σωστά δημιουργούν πεντανόστιμα πιάτα. Ένα από αυτά είναι και το ριζότο με γαρίδες και ντομάτα. Διαβάστε την Συνταγή και απλά δοκιμάστε την! Καλά Κούλουμα σε όλους!
Συνταγή
Υλικά
- 400γρ γαρίδες
- 250γρ ρύζι για ριζότο
- 350ml λευκό κρασί
- 50γρ παρμεζάνα τριμμένη
- 50γρ φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες
- 1 κρεμμύδι
- 2 κύβους λαχανικών
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- 2 κ.σ βούτυρο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 λίτρο νερό και ρίχνουμε τους 2 κύβους για να φτιάξουμε το ζωμό. Τον κρατάμε ζεστό καθώς φτιά-χνουμε το ριζότο.
- Σε μία κατσαρόλα στενή και ψηλή, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Θέλουμε να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα οπότε σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε και αυτό. Θέλουμε να το δούμε να γίνεται διάφανο. Τη στιγμή εκείνη προσθέτουμε τα 250γρ κρασί και ανακατεύουμε καλά μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο. Προσθέτουμε τις μισές ντομάτες (καθαρισμένες χωρίς τα σπόρια, τα ζουμιά και τη φλούδα) και τις σοτάρουμε και αυτές για λίγο.
- Ξεκινάμε και προσθέτουμε τον ζωμό με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Μειώνουμε τη φωτιά στο μέ-τριο προς χαμηλό. Προσθέτουμε κουτάλα κουτάλα το ζωμό και περιμένουμε να απορροφηθεί η μία πριν προσθέ-σουμε την επόμενη. Προσοχή! Το ριζότο πρέπει να σερβιριστεί σχεδόν αμέσως και δεν μπορεί να περιμένει.
- Παράλληλα σε ένα τηγάνι που καίει σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσουν οι γαρίδες να γίνονται «θολές». Δεν θέλουμε να τις παραβράσου-με γιατί θα σκληρύνουν.
- Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το ρύζι προσθέτουμε μέσα το τυρί, τις υπόλοιπες ντομάτες, τις γαρίδες και το ζουμί τους και ανακατεύουμε καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.Σερβίρουμε με έξτρα μαϊντανό, ελαιόλαδο και παρμεζάνα
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για το ριζότο με γαρίδες και ντομάτα αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα maggicooking.gr και είναι μια Συνταγή του Άκη Πετρετζίκη. Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!