Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μουσείου Βουνού: «Γνωρίζοντας τους Γίγαντες του τόπου μου»
Μία καινοτόμα εκπαιδευτική δράση για το περιβάλλον και τα αιωνόβια δέντρα
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται την τρέχουσα σχολική χρονιά στον Δήμο Καρπενησίου, αφορά στη διαθεματική προσέγγιση επιλεγμένων αιωνόβιων μνημειακών δέντρων, από τη βάση δεδομένων που δημιούργησε το ερευνητικό έργο του Εργαστηρίου Δενδροχρονολογίας του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Καρπενήσι.
Οι 3 Φάσεις του Προγράμματος
Το παιδαγωγικό σενάριο για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις φάσεις:
1η φάση: Αρχικά οι μαθητικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο χώρο του σχολείου τους εισαγωγικές παρουσιάσεις με πολυμέσα, να εργαστούν συνεργατικά και ατομικά σε διερευνητικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνδέονται με τα διδακτικά τους αντικείμενα, εικαστικές προεκτάσεις, ερευνητικές καταγραφές που συνδέονται με την τοπική ιστορία και τον ορεινό πολιτισμό, κ.α. ακόμα και με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
2η φάση: υλοποίηση του Προγράμματος: τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τους επισκέπτονται το χώρο του Μουσείου Βουνού και έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και διερμηνεία επιλεγμένων εκθεμάτων των συλλογών και εικαστικό εργαστήριο με υλικά που προσφέρονται από το Μουσείο με στόχο τη βιωματική σύνδεση των επισκεπτών με αυτό.
Η πρώτη μαθητική ομάδα που υλοποίησε το πρόγραμμα ήταν η Δ΄ Τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022
Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 άλλες δύο μαθητικές ομάδες επισκέφτηκαν το Μουσείο και ακολουθούν και άλλες, όχι μόνο από τις σχολικές μονάδες της πόλης του Καρπενησίου, αλλά και από τη Δυτική Φραγκίστα και τη Γρανίτσα.
3η φάση: Το πρόγραμμα «Γνωρίζοντας τους γίγαντες του τόπου μου» ολοκληρώνεται με βιωματικές δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητικών ομάδων, στο πεδίο και στους επιλεγμένους χώρους των μνημειακών δένδρων. Οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάλογα με την εστίαση των διερευνητικών εργασιών, ανάμεσα στον παραδοσιακό οικισμό των Κορυσχάδων και τα μνημειακά δένδρα της πλατείας του Αγίου Αθανασίου, τον ιστορικό τόπο του Κεφαλοβρύσου και τον εκκλησιαστικό περίβολο του Ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κλαυσίου με τις μνημειακές βελανιδιές του.