Χταπόδι ξυδάτο: ο απόλυτος ουζομεζές
Απαραίτητο Σαρακοστιανό πιάτο
Αγαπημένος ουζομεζές σε κάθε τραπέζι με θαλασσινά. Ειδικά την Καθαρά Δευτέρα και τις ημέρες της Σαρακοστής το χταπόδι ξυδάτο έχει την τιμητική του, δίπλα από την παραδοσιακή λαγάνα, συνταγές με γαρίδες, ταραμά και άλλα νηστίσιμα εδέσματα. Ακολουθεί η Συνταγή για να το ετοιμάσετε στο σπίτι σας, τις μέρες που ακολουθούν.
Συνταγή
Υλικά
- 1 μεγάλο χταπόδι
- ξύδι καλης ποιοτητας
- λάδι
- νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 4-5 μπαχάρια
Εκτέλεση
- Πλένουμε το χταπόδι και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Το σκεπάζουμε με νερό, τόσο που να το ξεπερνάει κατά ένα δάχτυλο περίπου.
- Ρίχνουμε ένα γεμάτο ποτήρι κρασιού ξύδι, το φύλλο δάφνης, τα μπαχάρια και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, για 45′ περίπου ή και παραπάνω, μέχρι να τσιμπιέται άνετα με το πηρούνι. Να δούμε, δηλαδή, ότι έχει μαλακώσει.
- Μόλις το χταπόδι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και πετάμε το μάτι του, που βρίσκεται εκεί που τελειώνουν τα πλοκάμια και αρχίζει η σακούλα του. Το καθαρίζουμε δηλαδή.
- Στη συνέχεια τεμαχίζουμε το χταπόδι σε κομμάτια μεγέθους μικρής μπουκιάς.
- Βάζουμε το τεμαχισμένο χταπόδι σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει καλά και μέσα σε αυτό ρίχνουμε ξύδι και ελαιόλαδο, σε αναλογία μισού – μισού, τόσο ώστε να σκεπάζεται το χταπόδι πλήρως. Το διατηρούμε στο ψυγείο.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για το χταπόδι ξυδάτο αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα bostanistas.gr και ανήκει στην blogger Χρυσαυγή Μπόμπολα . Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” του ΔΗΜΟΙ.GR και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες σύγχρονες και παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!