Ο αγαπημένος μας μπακαλιάρος αλλιώς…με κόκκινη σάλτσα και ζουμερά κρεμμυδάκια
Μια διαφορετική Συνταγή για την 25η Μαρτίου
Συνηθίζεται την 25η Μαρτίου, ημέρα της Εθνικής μας επετείου αλλά και της μεγάλης γιορτής του Χριστιανισμού, αφού γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, να προτιμάμε για το οικογενειακό τραπέζι μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Μπορείτε να βρείτε την παραδοσιακή Συνταγή εδώ. Για αυτούς όμως που προτιμούν κάτι διαφορετικό ή δεν τους αρέσει η συγκεκριμένη εκδοχή μπορούν να δοκιμάσουν τον μπακαλιάρο αλλιώς. Διαβάστε πως ο Μπακαλιάρος στιφάδο μπορεί να σας αλλάξει συνήθειες για το πως θα απολαμβάνετε στο εξής το αγαπημένο ψάρι των Ελλήνων.
Συνταγή
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 1 κιλό μπακαλιάρος αλμυρός φιλέτο
- 2 κιλά κρεμμύδια για στιφάδο
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 μπαλάκια μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού πελτές
- 4-5 ώριμες ντομάτες
- αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ½ ποτήρι του νερού λευκό κρασί που έχουμε προσθέσει 2 κουτ. σούπας λευκό ξύδι
Εκτέλεση
- Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο: Τον ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι. Μετά τον βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, όπου τον αφήνουμε τουλάχιστον 24 ώρες. Κάθε 4-6 ώρες (ή όσο συχνά μπορούμε) αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε φρέσκο.
- Βάζουμε τα κρεμμυδάκια για το στιφάδο σε κρύο νερό για μία τουλάχιστον ώρα – έτσι θα μπορέσουμε να τα καθαρίσουμε πιο εύκολα.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε μαζί με τα σκόρδα.
- Μόλις γυαλίσουν, προσθέτουμε τον πελτέ να σωταριστεί λίγο και τα σβήνουμε με το λευκό κρασί.
- Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και τις προσθέτουμε στο σκεύος, μαζί με αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι και το δαφνόφυλλο και τα αφήνουμε να βράσουν.
- Στη συνέχεια, βάζουμε τα κρεμμυδάκια του στιφάδου και τα αφήνουμε να βράσουν και αυτά 5 λεπτά.
- Τέλος, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και τον αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 25 λεπτά σε κλειστή κατσαρόλα. Δεν συμπληρώνουμε νερό, γιατί θα βγάλει τα ζουμιά του.
- Συνοδέψτε το πιάτο με πατάτες τηγανητές!
Καλή Επιτυχία!
Ο μπακαλιάρος στιφάδο αναρτήθηκε σαν Συνταγή αρχικά στην ιστοσελίδα tovima.gr . Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” στην ιστοσελίδα μας ΔΗΜΟΙ.GR και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες παραδοσιακές και μοντέρνες Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!