Ετοιμάστε σπιτικό τσουρέκι αφράτο, μαστιχωτό και γεμάτο αρώματα για το Πάσχα και όχι μόνο
Μας αρέσει να τιμάμε τις παραδόσεις
Το Πάσχα είναι μια ξεχωριστή περίοδος για τους Έλληνες, γιατί το έχουμε συνδυάσει με οικογενειακές στιγμές, αναμνήσεις, εικόνες, γεύσεις και αρώματα που πλημμύριζαν τα σπίτια μας και τις γειτονιές. Ορισμένες από τις πιο όμορφες μυρωδιές προέρχονταν από τα κουλουράκια και το Πασχαλινό τσουρέκι που ετοίμαζαν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας. Τεντωνόμασταν για να φτάσουμε όσο πιο κοντά γινόταν στη πηγή από όπου προέρχονταν η μεθυστική μυρωδιά από το βούτυρο, το μαχλέπι και την φρεσκοψημένη ζύμη των τσουρεκιών. Ξυπνάμε σήμερα αυτές τις θύμησες φτιάχνοντας με μπόλικη αγάπη, το δικό μας σπιτικό, Πασχαλινό τσουρέκι αφράτο και μαστιχωτό για μέρες.
Συνταγή
Υλικά
- 700 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
- 200 γραμμάρια γάλα
- 42 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
- 115 γραμμάρια βούτυρο
- 170 γραμμάρια ζάχαρη
- 3 μεσαία αυγά
- ½ κουταλάκι σκόνη μαστίχα
- 1½ κουταλάκι κακουλέ
- 2 κουταλάκια μαχλέπι
- 60 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 1 αυγό
- λίγο φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ τοποθετείτε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
- Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτετε το γάλα και το ζεσταίνετε ελαφρώς για να διαλυθεί η μαγιά πιο εύκολα.
- Προσθέτετε την μαγιά στο χλιαρό γάλα και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά.
- Προσθέτετε στο μίξερ το γάλα με την μαγιά, την μαστίχα, τον κακουλέ και το μαχλέπι και ανακατεύετε για λίγο με το σύρμα.
- Αφαιρείτε από το μίξερ το σύρμα, τοποθετείτε τον γάντζο, προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει μαστιχωτή και ελαστική.
- Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να το απορροφήσει.
- Τοποθετείτε την ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνετε στην άκρη σκεπασμένη να φουσκώσει.
- Στην συνέχεια πλάθετε τσουρέκια και τα αφήνετε και αυτά με την σειρά τους να φουσκώσουν ελαφρώς.
- Τοποθετείτε το αυγό σε ένα μικρό μπολ, το χτυπάτε με ένα πιρούνι και με ένα πινέλο αλείφετε τα τσουρέκια και πασπαλίζετε με λίγο φιλέ αμύγδαλο από πάνω.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 155 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
Καλή Επιτυχία!
Η φωτογραφία και η Συνταγή αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα bovary.gr. Η Συνταγή ανήκει στον Σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου. Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί την Συνταγή βήμα-βήμα για το Πασχαλινό Τσουρέκι από τα χέρια του Σεφ. Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” του ΔΗΜΟΙ.GR και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!