Μαγειρίτσα: Η παραδοσιακή σούπα του Μεγάλου Σαββάτου
Μαγειρίτσα: ιστορία και συμβολισμοί
Πώς προέκυψε η μαγειρίτσα στο πασχαλινό τραπέζι και ποιοι είναι οι συμβολισμοί της; Το βράδυ του Μ. Σαββάτου είναι ουσιαστικά το τέλος της Μεγάλης Σαρακοστής, δηλαδή της νηστείας που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα. Το πιάτο με την μαγειρίτσα αποτελεί μια πολύ εύστοχη επιλογή για το στομάχι, αφού όλοι όσοι νήστεψαν για 40 ημέρες, οφείλουν να προσέξουν και να ξεκινήσουν σιγά-σιγά την κρεατοφαγία που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες. Οπότε, η μαγειρίτσα είναι το κατάλληλο φαγητό που προετοιμάζει τον οργανισμό μας, για να μην «βαρύνει» με το αρνί ή το κατσίκι της Κυριακής του Πάσχα. Όμως, τι συμβολίζει αυτή η σούπα; Τα χορταρικά της (μαρούλι, άνηθος και φρέσκο κρεμμυδάκι) συμβολίζουν τα πικρά χόρτα, τα οποία έτρωγαν οι Εβραίοι εις ανάμνηση της πολυετούς σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Το συκώτι και τα εντόσθια θεωρούνταν περισσεύματα από την ημέρα της γιορτής και σύμφωνα με την παράδοση ο Θεός είχε πει στους Εβραίους να μην πετούν τίποτα από το αρνί που θα καταναλώσουν στην ποιμενική γιορτή, όπως ονομάζονταν η γιορτή των Εβραίων, πριν την Ανάσταση του Ιησού.
Συνταγή
Υλικά
- 1 συκωταριά
- έντερα αρνιού
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 μαρούλια ψιλοκομμένα
- 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- 3 αυγά
- 2 λεμόνια
- Άνηθος (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Πλένετε πολύ καλά τη συκωταριά και τα έντερα.
- Στη συνέχεια τα ρίχνετε όλα μαζί σε νερό βραστό, τα ζεματίζετε και πετάτε το πρώτο νερό.
- Γεμίζετε ξανά την κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο. Μόλις βράσει, ψιλοκόβετε τα έντερα και τη συκωταριά σε κυβάκια.
- Στη συνέχεια βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί.
- Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα και τσιγαρίζετε ελαφρά τα κομμάτια της συκωταριάς και τα έντερα.
- Προσθέτετε τα μαρούλια και τον άνηθο και στη συνέχεια 4 φλιτζάνια νερό και αλατοπιπερώνετε.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν. Μόλις βράσουν ρίχνετε το ρύζι.
- Όταν είναι όλα έτοιμα, σβήνετε τη φωτιά, χτυπάτε τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα και τους κρόκους χωριστά.
- Στύβετε τα λεμόνια, προσθέτετε τους κρόκους στη μαρέγκα και χτυπάτε.
- Προσθέτετε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια λίγο λίγο ζουμί από την μαγειρίτσα, χτυπώντας γρήγορα και συνεχώς.
- Όταν έχετε βάλει αρκετό, το ρίχνετε όλο μαζί στην κατσαρόλα και κουνάτε ελαφρά να πάει το αυγολέμονο παντού.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για την παραδοσιακή Μαγειρίτσα αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα agnomarket-meat.gr . Επισκέψου την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακάλυψε ακόμη περισσότερες παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!