
Λαχταριστό κοτόπουλο με φρέσκες αγκινάρες και αυγολέμονο
Η αγκινάρα στην Ελλάδα και τα οφέλη της
Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Αργολίδα, ιδιαίτερα στην περιοχή των Ιρίων και της Κάντιας, στην Κρήτη και στην Μεσσηνία (όπου βρίσκουμε κυρίως την “άγρια” αγκινάρα με μεγάλα αγκάθια στα πέταλα), στη Λακωνία, στην Κέρκυρα, στην Ηλεία και αλλού, ενώ καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, την Βρετανία και την Γαλλία.
Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, πολύ νόστιμη και “ειδικός” μεζές για τσικουδιά.
Τα εξωτερικά πέταλα του άνθους καταλήγουν σε αγκαθωτή άκρη και είναι σκληρά, μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν και για τροφή των ζώων.
Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και C. Σε αυτή την Συνταγή θα δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε κοτόπουλο με αγκινάρες αυγολέμονο, ένα πιάτο γεμάτο γεύση και θρεπτικά στοιχεία.
Συνταγή
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 2 μέτριες αγκινάρες, φρέσκες και καθαρισμένες (βλ. εδώ)
- 8 κοπανάκια κοτόπουλου, χωρίς το δέρμα (το κάτω μέρος από το μπούτι κοτόπουλου) ή 700 γρ. φιλέτο μπούτι, κομμένο σε κύβους 4 – 5 εκ.
- 4 μέτρια καρότα, καθαρισμένα, σε φέτες
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
- 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 2 εκ.
- 1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1 κουτ. σούπας κόλιανδρος σε σκόνη
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά (χωρισμένα τα ασπράδια από κρόκους)
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
Εκτέλεση
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κοπανάκια από όλες τις πλευρές για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα στα κενά της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τις πατάτες, τις αγκινάρες, αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο και τον άνηθο.
- Συμπληρώνουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να σκεπάζει το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά.
- Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 – 30 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν οι αγκινάρες και το κοτόπουλο.
- Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας για να παραμείνει ζεστό το φαγητό.
- Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ ή σε ένα βαθύ μπολ με σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τους κρόκους, το αλεύρι και ρίχνουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας, χτυπώντας το μείγμα συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο, και περιχύνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα.
- Κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να ενσωματωθεί το αυγολέμονο στο ζουμί, αφήνουμε 5 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα και σερβίρουμε.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για το κοτόπουλο με αγκινάρες αυγολέμονο αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα gastronomos.gr . Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!