
Ζουμερό αρνάκι γεμιστό, τυλιγμένο σε φρέσκα αμπελόφυλλα. Απλά δοκιμάστε το!
Φρέσκα αμπελόφυλλα όλο τον χρόνο
Κάθε χρόνο αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να μαζέψετε φρέσκα αμπελόφυλλα και να τα προετοιμάσετε για να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη. Έτσι, θα τα έχετε διαθέσιμα για μαγείρεμα όλο τον υπόλοιπο καιρό μέχρι την επόμενη χρονιά.
Διαλέξτε τα πιο τρυφερά φύλλα από τις κορυφές αν τα μαζέψετε εσείς, διαφορετικά θα βρείτε χύμα αμπελόφυλλα στην αγορά (σουπερμάρκετ και λαϊκές αγορές).
Αν τα μαγειρέψετε φρέσκα, βουτήξτε τα (περίπου 20 κάθε φορά) για 1 λεπτό σε νερό που βράζει, βγάλτε τα προσεκτικά και ακουμπήστε τα σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν και χρησιμοποιήστε τα ανάλογα με τη συνταγή.
Για να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη, τυλίξτε τα σε ρολό (ανά εικοσάδες) και μετά με μεμβράνη τροφίμων ή βάλτε τα σε σακουλάκι τροφίμων και διατηρήστε τα στην κατάψυξη. Το τύλιγμα σε ρολό προστατεύει τις άκρες τους, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν σπάζουν. Για να τα χρησιμοποιήσετε από την κατάψυξη, αφήστε τα σε χλιαρό (όχι πολύ ζεστό) νερό για λίγη ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
Πριν τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα κόψτε το σκληρό μέρος από το κοτσανάκι των φύλλων. Σε αυτή την Συνταγή για το λεγόμενο αρνάκι του Αμπελουργού το κρέας μας θα τυλιχτεί σε φρέσκα αμπελόφυλλα σχηματίζοντας ένα ρολό, έτοιμο για τον φούρνο.
Συνταγή
Υλικά (6-8 μερίδες)
- 2 αρνίσια μπουτάκια, περίπου 1½ κιλό το καθένα (ζητάμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη μας να τα ξεκοκαλίσει και να τα ετοιμάσει για ρολά, δηλαδή να τα αφήσει σε όσο το δυνατόν ενιαία κομμάτια και να τα χτυπήσει ελαφρώς για να λεπτύνουν και να πλατύνουν)
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 30 αμπελόφυλλα, φρέσκα ή από βαζάκι
- 2 κουτ. σούπας λευκό ξηρό κρασί
- 2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
- 300 γρ. γραβιέρα Σύρου (ή αντικαθιστούμε με άλλη γραβιέρα της αρεσκείας μας), σε λεπτά μπαστουνάκια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C
- Απλώνουμε το ένα ρολό σε επιφάνεια εργασίας και το τρίβουμε με το μισό σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε καλά και από τις δύο μεριές.
- Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα διπλάσιου μεγέθους από το ρολό και επάνω της απλώνουμε τα μισά αμπελόφυλλα, φτιάχνοντας μια επιφάνεια αντίστοιχου μεγέθους με το αρνί.
- Ακουμπάμε επάνω στα αμπελόφυλλα το αρνί.
- Ραντίζουμε με το μισό κρασί, αλείφουμε με το μισό μέλι, πασπαλίζουμε με το μισό θυμάρι και τακτοποιούμε σε όλο το μήκος του τη μισή γραβιέρα.
- Με τη βοήθεια της λαδόκολλας αρχίζουμε να ρολάρουμε το αρνί και τα αμπελόφυλλα, όσο πιο σφιχτά γίνεται.
- Δένουμε το ρολό με σπάγκο κουζίνας και τυλίγουμε στη λαδόκολλα.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το δεύτερο ρολό.
- Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα, τη ραντίζουμε με αρκετό νερό και ακουμπάμε επάνω τα ρολά.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά.
- Αφήνουμε τα ρολά να κρυώσουν ελαφρώς, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τους σπάγκους και σερβίρουμε, κόβοντάς τα προσεκτικά σε μέτριες φέτες.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για το αρνάκι του αμπελουργού αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα gastronomos.gr και είναι μια δημιουργία της Λίνας Φουρνιστάκη. Η φωτογραφία του άρθρου είναι του Αλέξανδρου Αντωνιάδη. Επισκέψου το ΔΗΜΟΙ.GR, στην Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου
