
Το καλοκαιρινό λαχανικό της Μεσογειακής κουζίνας που ταιριάζει με όλα σε μια υπέροχη Κρητική Συνταγή
Περί μελιτζάνας
Η μελιτζάνα κυριαρχεί σε πιάτα των χωρών της Μεσογείου. Ο μουσακάς και τα παπουτσάκια, η Ιταλική μελιτζάνα με παρμεζάνα και το τούρκικο Ιμάμ Μπαϊλντί είναι από τα πιο γνωστά. Γίνεται επίσης ψητή, τηγανιτή, βραστή, σαλάτα και στο ξύδι (τουρσί). Επίσης, μπορεί να γίνει γλυκό του κουταλιού! Το λαχανικό αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Στη Σάμο καλλιεργείται στους κήπους και τα περιβόλια του νησιού. Τα πιάτα με μελιτζάνα παντρεύονται με αρωματικά φυτά του τόπου, ενώ η γεύση αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο, καθώς μαγειρεύουν με γλυκό λευκό σαμιώτικο κρασί. Από την άλλη στην Κρήτη παράγεται το 50% της εγχώριας παραγωγής μελιτζάνας. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μια πεντανόστιμη, Κρητική συνταγή με ρολά μελιτζάνας με μοσχάρι.
Συνταγή
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά πελτέ
- 150ml κοκκινο κρασί
- 4 τριμμένες ντομάτες
- 1 ξύλο κανέλας
- 4 φύλλα δάφνης
- 4 κόκκους μπαχάρι
- ¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τις μελιτζάνες:
- 5-6 μελιτζάνες φλάσκες
- Ελαιόλαδο
- Ρίγανη
- Αλάτι πιπέρι
Για το ψήσιμο στον φούρνο:
- 150γρ. γραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 50γρ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Στην συνέχεια, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε με δυο κούπες ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1,5 ώρα.
- Όση ώρα ψήνετε το μοσχάρι, ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες. Αφού πρώτα έχουμε πλύνει και σκουπίσει, κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε σε δίσκο που έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με ρίγανη και αλατοπίπερο.
- Μπορούμε διαφορετικά να τις φτιάξουμε στον φούρνο: Απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί , ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, ρίχνουμε την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο το μοσχάρι αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. Βγάζουμε τα κομμάτια το μοσχάρι σε ένα πιάτο και απλώνουμε την σάλτσα σε ένα ταψί.
- Παίρνουμε μια φέτα μελιτζάνα, τοποθετούμε ένα κομμάτι μοσχάρι και ένα κομμάτι γραβιέρα και τυλίγουμε.
- Μεταφέρουμε τα ρολά στο ταψί πάνω από την σάλτσα. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
- Σερβίρουμε τα ρολά με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για τα ρολά μελιτζάνας με μοσχάρι αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα kritikes-geuseis.gr από την κ. Νεκταρία Κοκκινάκη . Επισκέψου την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” στο ΔΗΜΟΙ.GR και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα για το Γιορτινό τραπέζι (Συνταγή)
