
Το παραδοσιακό γλυκό που συναντά κανείς σε κάθε Γωνιά της Κρήτης
Γέμιση από τυρί σε διάφορες παραλλαγές
Τα καλιτσούνια είναι πιτάκια με τυρί ή βότανα που συνδέονται με την Κρήτη. Μοιάζουν με τυροπιτάκια, με κύρια διαφορά στις παραλλαγές γεμίσματος και σερβιρίσματος. Στα Χανιά, βρίσκουμε τα αλμυρά καλιτσούνια, γεμισμένα με την τοπικά μαλακή μυζήθρα τυρογάλακτος ή διάφορα βότανα από την κρητική γη (χωρίς τυρί) και τα γλυκά καλιτσούνια, γεμισμένα με μυζήθρα και μέλι απλωμένο στην κορυφή. Υπάρχει επίσης μια άλλη εκδοχή, τα παραδοσιακά καλτσούνια ή αλλιώς “λυχναράκια” φτιαγμένα με ζύμη (και όχι με πολύ λεπτό φύλλο), γεμισμένα επίσης με μυζήθρα και κανέλα, ψημένα στον φούρνο.
Συνταγή
Υλικά
Για την ζύμη:
- 1 κούπα λάδι
- 1 κούπα γιαούρτι
- 1 αυγό
- 1,5 φακελάκι μπέικιν (4,5 κουταλάκια )
- 1,5 κούπα ζάχαρη
- Χυμός μισού ζουμερού πορτοκαλιού
- Περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό μυζήθρα
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κρόκο και 1 ολόκληρο αυγό
- 1 γεμάτο κουταλάκι κανέλα
Για την κάλυψη:
- 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κουταλιά νερό
- κανέλα ή άσπρο (αποφλοιωμένο) σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε με το χέρι το λάδι, το γιαούρτι, το αυγό και τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πάλι.
- Αναμειγνύουμε το μπέικιν σε μια κούπα αλεύρι και το προσθέτουμε στο μίγμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι, ως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή μεν, αλλά να μην κολλά στα χέρια.
- Αφήνουμε τη ζύμη κανένα μισάωρο να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη μυζήθρα. Την αλέθουμε σε μύλο του πουρέ ή την πατάμε με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ ή απλά με ένα πιρούνι, ώστε να γίνει σαν πολτός.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, την κανέλα και ανακατεύουμε.
- Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια όχι πολύ λεπτά, γύρω στα 3 χιλιοστά πάχος, ή και περισσότερο, αν σας αρέσουν με περισσότερη ζύμη.
- Κόβουμε κύκλους με διάμετρο 10-12 εκατοστά, βάζουμε μια καλή κουταλιά ζύμη στο κέντρο, την στρώνουμε να γίνει επίπεδη και τα «τσιμπάμε» σε λυχναράκια ή τα διπλώνουμε σε τριγωνάκια ή τετράγωνα, ώστε να σκεπαστεί η γέμιση κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
- Τα αλείφουμε με το αυγό με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο βαθμούς φούρνο για 40 περίπου λεπτά.
Tip: Τα Κρητικά Καλιτσούνια συνοδεύονται τέλεια με παγωμένη ρακή
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για τα Κρητικά Καλιτσούνια ή αλλιώς “λυχναράκια” αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα visitgreece.gr . Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” στο ΔΗΜΟΙ.GR και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες σύγχρονες αλλά και Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου
