
Το παραδοσιακό γλυκό που συναντά κανείς σε κάθε Γωνιά της Κρήτης
Γέμιση από τυρί σε διάφορες παραλλαγές
Τα καλιτσούνια είναι πιτάκια με τυρί ή βότανα που συνδέονται με την Κρήτη. Μοιάζουν με τυροπιτάκια, με κύρια διαφορά στις παραλλαγές γεμίσματος και σερβιρίσματος. Στα Χανιά, βρίσκουμε τα αλμυρά καλιτσούνια, γεμισμένα με την τοπικά μαλακή μυζήθρα τυρογάλακτος ή διάφορα βότανα από την κρητική γη (χωρίς τυρί) και τα γλυκά καλιτσούνια, γεμισμένα με μυζήθρα και μέλι απλωμένο στην κορυφή. Υπάρχει επίσης μια άλλη εκδοχή, τα παραδοσιακά καλτσούνια ή αλλιώς “λυχναράκια” φτιαγμένα με ζύμη (και όχι με πολύ λεπτό φύλλο), γεμισμένα επίσης με μυζήθρα και κανέλα, ψημένα στον φούρνο.
Συνταγή
Υλικά
Για την ζύμη:
- 1 κούπα λάδι
- 1 κούπα γιαούρτι
- 1 αυγό
- 1,5 φακελάκι μπέικιν (4,5 κουταλάκια )
- 1,5 κούπα ζάχαρη
- Χυμός μισού ζουμερού πορτοκαλιού
- Περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό μυζήθρα
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κρόκο και 1 ολόκληρο αυγό
- 1 γεμάτο κουταλάκι κανέλα
Για την κάλυψη:
- 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κουταλιά νερό
- κανέλα ή άσπρο (αποφλοιωμένο) σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε με το χέρι το λάδι, το γιαούρτι, το αυγό και τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πάλι.
- Αναμειγνύουμε το μπέικιν σε μια κούπα αλεύρι και το προσθέτουμε στο μίγμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι, ως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή μεν, αλλά να μην κολλά στα χέρια.
- Αφήνουμε τη ζύμη κανένα μισάωρο να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη μυζήθρα. Την αλέθουμε σε μύλο του πουρέ ή την πατάμε με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ ή απλά με ένα πιρούνι, ώστε να γίνει σαν πολτός.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, την κανέλα και ανακατεύουμε.
- Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια όχι πολύ λεπτά, γύρω στα 3 χιλιοστά πάχος, ή και περισσότερο, αν σας αρέσουν με περισσότερη ζύμη.
- Κόβουμε κύκλους με διάμετρο 10-12 εκατοστά, βάζουμε μια καλή κουταλιά ζύμη στο κέντρο, την στρώνουμε να γίνει επίπεδη και τα «τσιμπάμε» σε λυχναράκια ή τα διπλώνουμε σε τριγωνάκια ή τετράγωνα, ώστε να σκεπαστεί η γέμιση κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
- Τα αλείφουμε με το αυγό με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο βαθμούς φούρνο για 40 περίπου λεπτά.
Tip: Τα Κρητικά Καλιτσούνια συνοδεύονται τέλεια με παγωμένη ρακή
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για τα Κρητικά Καλιτσούνια ή αλλιώς “λυχναράκια” αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα visitgreece.gr . Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” στο ΔΗΜΟΙ.GR και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες σύγχρονες αλλά και Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα για το Γιορτινό τραπέζι (Συνταγή)
