
Το πασίγνωστο γλυκό με το τυρί κρέμα “συνοδευμένο” με το καλοκαιρινό φρούτο που όλοι αγαπάμε!
Το “cute” φρούτο του καλοκαιριού
Κατάγεται από τη Β. Κίνα, Μαντζουρία και Μογγολία και ήρθε στην Ευρώπη από την Αρμενία απ΄ όπου πήρε και το όνομά της. Η καλλιέργειά της ήταν γνωστή στην Κίνα από το 2.200 π.Χ. και φαίνεται ότι μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Διοσκουρίδης ανέφερε τα βερίκοκα ως αρμενικά μήλα, λόγω της προέλευσης του φυτού. Στην Κύπρο και στα Δωδεκάνησα το ονομάζουν χρυσόμηλο, ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδος χρησιμοποιούν το όνομα ζαρδελιά. Η φλούδα του βερίκοκου είναι πορτοκαλο-κόκκινη (όταν είναι γινωμένα) και έχουν μια χαρακτηριστική, απαλή, χνουδωτή υφή, που θυμίζουν την επιδερμίδα ενός μωρού. Χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, είτε ως συνοδευτικό συστατικό με χοιρινό ή άλλο κρέας, είτε σε γλυκά, όπως το τσιζκέικ με βερίκοκα που σας παραθέτουμε παρακάτω.
Συνταγή
Υλικά
Για την βάση:
- 170 γρ. μπισκότα (πτι μπερ ή digestive), τριμμένα
- 30 γρ. (1/3 κούπας) αμύγδαλο φιλέ
- 15 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
Για την κρέμα:
- 800 γρ. τυρί κρέμα
- 300 γρ. (1½ κούπα) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Για την διακόσμηση:
- 150 γρ. βερίκοκα, κομμένα στα 4
- φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
Εκτέλεση
Για την βάση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 24-25 εκ
- Το απλώνουμε να καλύψει όλο τον πάτο και πιέζουμε πολύ καλά με την παλάμη μας για να φτιάξουμε μια συμπαγή βάση
- Αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά μέχρι να παγώσει καλά
Για την κρέμα:
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, την άχνη και τον χυμό λεμονιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει λίγο.
- Την αδειάζουμε πάνω από τη βάση μπισκότου και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
- Ξεφορμάρουμε με προσοχή και γαρνίρουμε με τα βερίκοκα και τον δυόσμο.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για το τσιζκέικ με βερίκοκα αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα gastronomos.gr . Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” στο ΔΗΜΟΙ.GR και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Σύγχρονες αλλά και Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου
