
Μια δροσερή, γλυκιά Συνταγή που μπορείτε να απολαμβάνετε χωρίς τύψεις
Η καταγωγή του
Τα πεπόνια προήλθαν από την Αφρική ή από τις θερμές κοιλάδες της Νοτιοδυτικής Ασίας, ιδιαίτερα το Ιράν και την Ινδία, από όπου σταδιακά άρχισαν να εμφανίζονται στην Ευρώπη προς το τέλος της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Είναι γνωστό ότι τα πεπόνια καλλιεργήθηκαν από τους αρχαίους Αιγυπτίους. Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακαλύψεις σπόρων πεπονιού που χρονολογούνται μεταξύ 1350 και 1120 π.Χ. σε ιερά πηγάδια Νουραγικής έδειξαν ότι τα πεπόνια πρωτοεμφανίστηκαν στην Ευρώπη από τον Νουραγικό πολιτισμό της Σαρδηνίας κατά την Εποχή του Χαλκού! Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, ενώ συνολικά καλλιεργούνται 65.000 στρέμματα με την ετήσια παραγωγή να φτάνει τους 20.000 τόνους! Η Κίνα έχει την μεγαλύτερη παραγωγή πεπονιών στον κόσμο. Το πεπόνι εκτός από ωμό φρούτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα και ως γλυκό και συγκεκριμένα ως παγωτό. Στην συγκεκριμένη Συνταγή θα σας δείξουμε πως να φτιάξετε σορμπέ πεπόνι και μάλιστα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, για να το απολαμβάνετε χωρίς τύψεις!
Συνταγή
Υλικά
- 1 ολόκληρο πεπόνι (κατά προτίμηση το στρογγυλό)
- 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
- 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού παγωμένο νερό
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το πεπόνι από τις φλούδες και τα κουκούτσια και το κόβουμε σε κυβάκια
- Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τους κύβους πεπονιού με τέτοιον τρόπο ώστε να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Αν δεν μας φτάσει το ταψί απλώνουμε μία ακόμη λαδόκολλα πάνω από τα κυβάκια και τοποθετούμε τα υπόλοιπα.
- Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη για περίπου 6 ώρες
- Στο multi τοποθετούμε τους μισούς παγωμένους κύβους, το μισό μέλι, το μισό νερό και το μισό χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουν όψη γρανίτας. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πλαστικό σκεύος
- Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για τις υπόλοιπες ποσότητες και προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα
- Τοποθετούμε το σκεύος για άλλη μια ώρα στην κατάψυξη μέχρι να ολοκληρωθεί η ψύξη του και να μπορέσουμε να το απολαύσουμε.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για το σορμπέ πεπόνι αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα enallaktiko.gr από την Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Λαμπρινή Παντελή. Επισκέψου την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” του ΔΗΜΟΙ.GR και Ανακάλυψε ακόμη περισσότερες Σύγχρονες και Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!