
Ένα αγαπημένο ζυμαρικό “παντρεμένο” με παραδοσιακό αλλαντικό, μανιτάρια και γραβιέρα
Κορυφαίες γεύσεις σε ένα Φθινοπωρινό πιάτο
Το κριθαράκι μπορεί να γίνει ένα υπέροχο πιάτο και μόνο του, ειδικά αν προσθέσετε το σωστό τυρί. Όταν όμως το συνοδεύσουμε με παραδοσιακό σύγκλινο Μάνης, την “γήινη” γεύση των μανιταριών και το σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα Κρήτης και λίγη κρέμα γάλακτος, ε τότε το “απογειώνουμε” και απολαμβάνουμε ένα πιάτο που πραγματικά θα μας χαρίσει μια ανεπανάληπτη εμπειρία φαγητού! Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε! Η συνταγή φέρει την εγγύηση επιτυχίας του μοναδικού Σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου.
Συνταγή
Υλικά
- 500γρ. κριθαράκι χοντρό
- 500γρ. μανιτάρια διάφορα (βασιλομανίταρα, κανθαρέλες και λευκά)
- 400γρ. σύγκλινο Μάνης
- 1 λίτρο ζωμό κότας
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
- 200γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
- φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
- αλάτι
Εκτέλεση
- Με νωπή πετσέτα σκουπίζετε τα μανιτάρια και τα κόβετε σε μέτριες φέτες.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και σοτάρετε πρώτα το σύγκλινο και μετά τα μανιτάρια μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Προσθέτετε το σκόρδο, αφήνετε μισό λεπτό ακόμα, αποσύρετε από τη φωτιά και τα κρατάτε στην άκρη.
- Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε μέχρι να απορροφήσει καλά το λάδι.
- Ρίχνετε το κρασί και αφήνετε 1 λεπτό να εξατμιστεί.
- Προσθέτετε τον ζωμό σταδιακά, σε τρεις τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αλατίζετε.
- Αποσύρετε το κριθαράκι από τη φωτιά, προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το μίγμα με τα μανιτάρια, την τριμμένη γραβιέρα, τη ρίγανη και ανακατεύετε καλά πριν σερβίρετε.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για το κριθαράκι με σύγκλινο, μανιτάρια και γραβιέρα ανήκει στον Σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα olivemagazine.gr . Επισκέψου το Blog της ιστοσελίδας μας ΔΗΜΟΙ.GR στην Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακάλυψε ακόμη περισσότερες Σύγχρονες και Παραδοσιακές Συνταγές με υλικά από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!