
Μια παραδοσιακή Συνταγή για λαχταριστή κρεατόπιτα από την Κεφαλλονιά
Η νησιώτικη πίτα
Η Ελλάδα φημίζεται για τις πίτες της και συνήθως έχουμε στο μυαλό μας ότι παραδοσιακές πίτες θα βρούμε κυρίως στην ηπειρωτική χώρα και σε μικρά χωριουδάκια που βρίσκονται διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Υπάρχουν όμως και παραδοσιακές, αυθεντικές πίτες που τις συναντάμε στα νησιά μας. Μία από αυτές είναι και η περίφημη κρεατόπιτα Κεφαλλονιάς, η οποία φτιάχτηκε με ανάμειξη από αρνίσιο και χοιρινό κρέας. Ακολουθεί η παραδοσιακή συνταγή, βήμα προς βήμα.
Συνταγή
Υλικά
• 1 πακέτο φύλλα σφολιάτας
• 1/2 κιλό αρνί κομμένο σε μπουκίτσες (κατά προτίμηση από μπούτι)
• 1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκίτσες (κατά προτίμηση από σπάλα)
• 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
• 2 ξερά κρεμμύδια
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 4 κ.σ. δυόσμο
• 4 κ.σ. μαϊντανό
• 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 1/2 φλ. Ρομπόλα (λευκό ξηρό κρασί Κεφαλονιάς)
• 1/2 φλ. νερό
• 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
• 1 αυγό
• 1 φλ. κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς τριμμένο
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ροδίζουμε (θωρακίζουμε) το ψιλοκομμένο κρέας σε ελαιόλαδο για 5-6′.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο, και ανακατεύουμε.
- Με κουτάλι τρίβουμε τον πελτέ ντομάτας στη βάση της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά του. Σβήνουμε με τη Ρομπόλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να πιει η γέμιση τα υγρά της.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ψιλοκομμένα, και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά.
- Βγάζουμε τη σφολιάτα τελευταία στιγμή από το ψυγείο. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί στις διαστάσεις της σφολιάτας. Φροντίζουμε όταν απλώσουμε τη σφολιάτα να προεξέχει στα πλαϊνά, ώστε να κρατηθεί μέσα η γέμιση.
- Απλώνουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι. Καλύπτουμε με τη δεύτερη σφολιάτα. Τσιμπάμε με τα δάχτυλα τις άκρες ώστε να σφραγίσουμε την πίτα.
- Με κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τη σφολιάτα ώστε να εξατμίζονται τα υγρά της πίτας στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC με αέρα, στη μεσαία σχάρα.
- Μετά από τα πρώτα 10′ ψησίματος χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160οC.
- Ψήνουμε συνολικά γύρω στη μια ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της σφολιάτας και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Tip: Για ακόμη πιο αυθεντική γεύση μπορείτε να ανοίξετε δικό σας φύλλο!
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για την παραδοσιακή κρεατόπιτα Κεφαλλονιάς αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα greekgastronomyguide.gr . Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” του Blog μας και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες σύγχρονες και παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!