
Ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγεννιάτικων εορτών
Το “χιονισμένο” γλυκό των Χριστουγέννων
Τους κουραμπιέδες τους βρίσκουμε σε όλες τις βαλκανικές χώρες με διάφορα ονόματα και με παρόμοια γεύση. Πολλά γράφονται και ακούγονται για την άγνωστη πατρότητα του δημοφιλούς γλυκού μέσα από την ετυμολογία της ονομασίας του. Στην χώρα μας υπάρχει ένας δημιουργικός ανταγωνισμός για τον καλύτερο κουραμπιέ από περιοχή σε περιοχή. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε μια εκδοχή που θεωρείται κλασσική ώστε οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες να γεμίσουν το εορταστικό σας τραπέζι και να ευχαριστήσουν τους φίλους και συγγενείς της.
Συνταγή
Υλικά
- 250γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 250γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200γρ. ζάχαρη
- 500γρ. αμύγδαλα ωμα
- 1 αυγό
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 25ml κονιάκ
- ½ κουταλάκι σόδα
- 10ml ανθόνερο
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 800γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ
- Αχνή ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Καταρχάς θα πρέπει να καβουρδίσουμε τα αμύγδαλα, τα βάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για δέκα λεπτά, αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και θρυμματίζουμε ελαφριά σε multi.
- Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Το μυστικό για επιτυχημένους κουραμπιέδες είναι να χρησιμοποιήσουμε καλής ποιότητας βούτυρο και να χτυπήσουμε πολύ καλά.
- Προσθέτουμε το αυγό, ανακατεύουμε το κονιάκ με τη σόδα και το ρίχνουμε στο μείγμα, προσθέτουμε τη κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε. Προσθέτουμε σταδιακά μέσα στο μείγμα και ζυμώνουμε.
- Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν μέσα στη ζύμη.
- Πλάθουμε μπαλάκια όσο ένα καρύδι και ακουμπάμε με το δάχτυλο να γίνει μια μικρή λακουβίτσα. Έτσι θα μείνει περισσότερη ζάχαρη στο πασπάλισμα.
- Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 10 – 15 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τους περνάμε από αχνή ζάχαρη. Τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με αρκετή άχνη ζάχαρη.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα www.kritikes-geuseis.gr . Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” στο Blog μας για περισσότερες Σύγχρονες και Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου
