
Τα αγαπημένα μας γλυκά των Χριστουγέννων με γεύση σοκολάτας
Δεν είναι απλώς μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας
Ακούγοντας για σοκολατένια μελομακάρονα, θα πείτε “Εντάξει, σιγά το νέο. Η κλασσική συνταγή για μελομακάρονα, όπου μετά κάποια ή όλα από αυτά τα βουτάμε ή τα περιχύνουμε με σοκολάτα..” Και όμως! Αυτή η συνταγή δεν είναι έτσι! Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε πραγματικά για σοκολατένια μελομακάρονα αφού και απέξω και από μέσα γεύεσαι το αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο γλυκό, μαζί με την χαρακτηριστική γεύση της σοκολάτας! Μελομακάρονα με γεύση σοκολάτας, μέσα-έξω λοιπόν και πάμε να δούμε την Συνταγή βήμα-βήμα και σε Video!
Συνταγή
Υλικά
Για το σιρόπι:
- 375 γρ. νερό
- 525 γρ. ζάχαρη
- 1 στικ κανέλας
- 1 κ.σ. μέλι
Για τα μελομακάρονα:
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. κακάο
- 350 γρ. αλεύρι
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 265 ml ηλιέλαιο
- 200 ml χυμό πορτοκαλιού
- 30 γρ. λιωμένη μαργαρίνη
- 20 γρ. άχνη
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. σόδα
Για την επικάλυψη:
- 450 γρ. κουβερτούρα 52%
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο
- φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα
Εκτέλεση
- Για το σιρόπι ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, ένα στικ κανέλας και βράζουμε για 2′ (ο χρόνος μετράει από το σημείο βρασμού).
- Μόλις βράσει προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε, το αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και ανακατεύουμε.
- Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη μαγειρική σόδα, τη λιωμένη μαργαρίνη, το χυμό πορτοκάλι, το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε.
- Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, τα ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού.
- Ζυμώνουμε το μείγμα μας με το χέρι, μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά καλά.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα περίπου 25 γρ. το κάθε κομμάτι.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 για περίπου 18′-20′.
- Βουτάμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για περίπου 10″.
- Αφήνουμε να στραγγίσουν καλά για περίπου 10′.
- Για την επικάλυψη λιώνουμε την κουβερτούρα, προσθέτουμε ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Βουτάμε τα μελομακάρονα στην κουβερτούρα, τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.
- Αφήνουμε να σφίξει η σοκολάτα και σερβίρουμε.
Tips:
- Δεν ζυμώνουμε πολύ για να μη βγάλει η ζύμη το λάδι της
- Μπορούμε να παραλείψουμε τη επικάλυψη με σοκολάτα και να πασπαλίσουμε με καρύδια αμέσως μετά το σιρόπιασμα
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για τα σοκολατένια μελομακάρονα ανήκει στον Σεφ Δημήτρη Μιχαηλίδη και αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα dimitrismichailidis.com . Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” του ΔΗΜΟΙ.GR και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Σύγχρονες και Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Δείτε VIDEO με την Συνταγή εδώ: