
Μια σπιτική Συνταγή μαγειρίτσας α λα φρικασέ, για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου
Η σημειολογία της μαγειρίτσας
Μετά την νηστεία της Σαρακοστής είναι το πρώτο πιάτο με κρέας που απολαμβάνουμε. Η μαγειρίτσα είναι εθιμικό και συνάμα συμβολικό πιάτο. Τα χορταρικά της συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Το Πάσχα άλλωστε για τους Εβραίους ήταν μια μεγάλη εθνική γιορτή αφού σήμαινε την ΄Εξοδο. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα στην αιώνια ζωή.
Οι διάφορες εκδοχές της
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές για την μαγειρίτσα. Είτε ως μαγειρίτσα με ρύζι ή ως μαγειρίτσα φρικασέ, με ή χωρίς αρνίσια συκωταριά, αφού πολλοί προτιμούν συκωτάκια πουλιών, όπως επίσης με ή χωρίς ψιλοκομμένα εντόσθια. Επίσης μπορούμε να την κάνουμε vegetarian χρησιμοποιώντας μανιτάρια όπως την φτιάχνουν στα μοναστήρια. Άλλοι πάλι αντί για κρέας ή συκωτάκια χρησιμοποιούν τόνο. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας αντί για ρύζι βάζουν τραχανά και σε άλλα μέρη χρησιμοποιούν ντομάτα τριμμένη αντί για αυγολέμονο.
Στην συγκεκριμένη εκδοχή θα δούμε την παραδοσιακή μαγειρίτσα α λα φρικασέ, χωρίς ρύζι και εντόσθια, αλλά με μαρούλι και αυγολέμονο. Μια δοκιμασμένη συνταγή, κοντά στην παραδοσιακή εκδοχή, γεμάτη γεύση και αρώματα βοτάνων.
Συνταγή
Υλικά
- Αρνίσια συκωταριά (περίπου 1kg)
- 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα (περίπου 8 τεμάχια)
- Άνιθος & μάραθος
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κύβος λαχανικών
- 3 lt νερό
- 2 μαρούλια
- 1 φλ. καφέ κονιάκ / 1 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
- 3 κ.σ σούπας ξύδι
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- 2 λεμόνια
- λίγος ζωμός από την σούπα που ετοιμάσαμε
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα μαρούλια και τα αφήνουμε στην άκρη
- Ζεματάμε την συκωταριά με λίγο ξύδι και νερό για περίπου 5΄ μέχρι να βγάλει τους αφρούς του
- Σουρώνουμε και ξεβγάζουμε με νερό την συκωταριά
- Την ψιλοκόβουμε σε κυβάκια
- Σωτάρουμε με ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και την συκωταριά μέχρι να ροδίσουν
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι
- Σβήνουμε με λίγο κονιάκ ή λευκό κρασί
- Προσθέτουμε το νερό και τον κύβο λαχανικών
- Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει η συκωταριά (περίπου 15΄)
- Μετά προσθέτουμε τα κομμένα μαρούλια και περιμένουμε μέχρι να μαλακώσουν από το βράσιμο
- Φτιάχνουμε το αυγολέμονο και το προσθέτουμε στην σούπα μας
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις και τα αρώματα
Για το αυγολέμονο:
- Σπάμε 2 αυγά και ρίχνουμε ασπράδι και κρόκους σε ένα μπλέντερ
- Προσθέτουμε τον χυμό από 2 λεμόνια
- Έχουμε από πριν αφαιρέσει μισή κούπα από την σούπα που έχουμε φτιάξει (μόνο ζωμό) και τον έχουμε αφήσει να κρυώσει
- Προσθέτουμε την μισή κούπα σούπα στο μπλέντερ και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Προσθέτουμε το αυγολέμονο σταδιακά στην κατσαρόλα μας και ανακατεύουμε διαρκώς.
Καλή Επιτυχία και καλό Πάσχα!
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Λένια από την Χαλκίδα που μας έστειλε αυτή την παραδοσιακή, σπιτική Συνταγή για την μαγειρίτσα φρικασέ με αυγολέμονο. Καλή Ανάσταση σε όλους!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου
