
Κάστανα ψητά στο τζάκι ή στα κάρβουνα
Πώς να ψήσετε τα κάστανα
Τα κάστανα ψητά στο τζάκι ή στα κάρβουνα είναι μια εξαιρετική ιδέα για τους φίλους που έχουν τζάκι καθώς εκτός από ένας διασκεδαστικός τρόπος μαγειρέματος, τα κάστανα αποτελούν ένα νόστιμο και υγιεινότατο σνακ.
Διατροφικές πληροφορίες για τα κάστανα
Τα κάστανα έχουν χαμηλά λιπαρά και θερμίδες, ειδικά αν τα συγκρίνει κανείς με άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους.
Τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στο πεπτικό αλλά και στην αίσθηση πληρότητας που νιώθει κανείς αν φάει μερικά.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα: Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, του καλίου, του μαγνησίου και του σιδήρου.
Περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Συνταγή
Υλικά
- 1 κιλό κάστανα
- Αλάτι (προαιρετικό)
- Βούτυρο (προαιρετικό)
Εκτέλεση
- Αρχικά θα πρέπει να χαράξετε κάθε κάστανο. Τοποθετήστε την επίπεδη πλευρά του κάστανου πάνω στο ξύλο κοπής σας, ώστε η στρογγυλεμένη πλευρά (κοίλη) να είναι προς τα πάνω. Κρατήστε το κάστανο σταθερά με το χέρι σας και κόψτε οριζόντια και κάθετα (ένα σταυρό δηλαδή) πάνω στην κοίλη πλευρά χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι. Το βήμα αυτό είναι απαραίτητο γιατί βοηθάει να φύγει η εγκλωβισμένη υγρασία από το εσωτερικό του καρπού (αν το παραλείψετε τα κάστανα θα σκάνε σαν ποπ κορν!)
- Προσπαθήστε να χαράξετε τη φλούδα χωρίς να κόψετε όμως την εσωτερική ψύχα του κάστανου.
- Βάλτε τα κάστανα σε ένα μπολ με κρύο νερό βρύσης και αφήστε τα να μουλιάσουν για μια ώρα.
- Ετοιμάστε τη φωτιά σας και τα κάρβουνα. Τα κάρβουνα θα πρέπει να είναι έτοιμα, δηλαδή να έχουν ασπρίσει.
- Τοποθετήστε προσεκτικά το μαντεμένιο τηγάνι σας στα ζεστά κάρβουνα (ή σε σχάρα πάνω από τα κάρβουνα) και αφήστε το να ζεσταθεί για 10 λεπτά.
- Προσθέστε τα χαραγμένα κάστανα στο τηγάνι σε μια στρώση. Μην κάνετε 2 στρώσεις για να χωρέσουν πολλά γιατί δεν θα σας ψηθούν καλά.
- Θα δείτε ότι μόλις τα κάστανα έρθουν σε επαφή με το καυτό μαντεμένιο τηγάνι αρχίζουν και ανοίγουν.
- Αφήστε τα να ψηθούν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για περίπου 10 λεπτά. Πιθανόν να βγαίνει και λίγος καπνός ή μικροί πίδακες υδρατμών αλλά αυτό είναι φυσιολογικό.
- Μετά από 10 περίπου λεπτά (όπου τα κάστανα λογικά έχουν ψηθεί και έχουν ανοίξει) βγάλτε τα από τη φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν για να τα ξεφλουδίσετε.
- Αν δεν ξεφλουδίζουν εύκολα, αφήστε τα να βράσουν σε ατμό για λίγα λεπτά. Για να το κάνετε αυτό, βάλτε τα ψητά κάστανα όπως είναι καυτά σε μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τα για 5-10 λεπτά. Με τους υδρατμούς που δημιουργούνται μέσα στην πετσέτα το ξεφλούδισμα γίνεται πιο εύκολα.
- Μεταφέρετε τα καβουρδισμένα κάστανα σε μια πιατέλα και αφαιρέστε τη φλούδα όσο είναι ακόμα ζεστή, τραβώντας τη απαλά.
- Πετάξτε όσα κάστανα βλέπετε ότι είναι χαλασμένα στο εσωτερικό τους.
- Για το σερβίρισμα, μπορείτε να τα αλατίσετε ή να τα βουτυρώσετε αν θέλετε, αλλά είναι τέλεια ακόμα και σκέτα.

Καλή Επιτυχία
Η Συνταγή για τα ψητά Κάστανα αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα mantemi.gr Επισκέψου το ΔΗΜΟΙ.GR, την νο1 Ιστοσελίδα Τοπικών Πληροφοριών, στην Κατηγορία ”περί γεύσεων” και Ανακάλυψε ακόμη περισσότερες σύγχρονες και παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα για το Γιορτινό τραπέζι (Συνταγή)
