
Σπιτικό τσιζκέικ με χειροποίητη μαρμελάδα ρόδι
Η ιστορία του τσιζκέικ
Το τσιζκέικ (στα αγγλικά σημαίνει κέικ τυριού) είναι γλυκό που αποτελείται από δύο τουλάχιστον στρώσεις, από τις οποίες η παχύτερη αποτελείται από ένα μείγμα μαλακού τυριού, αβγών και ζάχαρης. Το κατώτερο στρώμα ή βάση αποτελείται από θρυμματισμένα μπισκότα, ζύμη ή σπογγώδες κέικ. Στο τελικό στρώμα το γλυκό διακοσμείται με μαρμελάδα ή φρούτα. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός παραλλαγών για ένα σπιτικό τσιζκέικ, π.χ. ψημένο ή ψυγείου, με αβγά ή χωρίς, με φρούτα αντί για μαρμελάδα, με τυρί ρικότα, ξινή κρέμα ή μυζήθρα (οπότε και λέγεται μυζηθρόπιτα) αντί για τυρί κρέμα.
Αν και θεωρείται αμερικάνικο γλυκό, εκδοχές του γλυκού παρασκευάζονται για χιλιάδες χρόνια. Οι παλαιότερες αναφορές του γλυκού είναι από την Αρχαία Ελλάδα, όταν ήταν δημοφιλές φαγητό και στα σχετικά συγγράμματα που διασώζονται αναφέρεται ως πλακούντας. Η μοντέρνα έκδοση του τσιζκέικ, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε το 1872 από τον Ουίλιαμ Λώρενς στη Νέα Υόρκη, στη προσπάθειά του να παραγάγει ένα γαλλικό τυρί. Αντί για το συγκεκριμένο τυρί, δημιούργησε ένα τυρί κρέμα, το οποίο αργότερα πατεντάρισε ο Τζέιμς Κραφτ και αποτελεί το κύριο συστατικό των τσίζκεϊκ ανά την υφήλιο.
Ας τρελάνουμε τους λάτρεις του τσιζκέικ με μια παραλλαγή για εμάς που αγαπάμε την μαρμελάδα ρόδι
Συνταγή
Υλικά για το τσιζκέικ
- 3 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
- 120γρ. βούτυρο λιωμένο
- 500γρ. κρέμα γάλακτος
- 500γρ. τυρί κρέμα ή στραγγιστό
- 2 βανίλιες
- 5κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 300 ml. μαρμελάδα ρόδι
Υλικά για την μαρμελάδα ρόδι
- 1 κιλό σπόρια από ρόδι
- 800 γρ. ζάχαρη
- τον χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση για το τσιζκέικ
- Χτυπάμε τα μπισκότα στο μούλτι να γίνουν σκόνη
- Tοποθετούμε σε λεκάνη και περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο
- Ανακατεύουμε το μείγμα
- Στρώνουμε σε μια φόρμα για τούρτες και αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει
- Έπειτα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη τις βανίλιες και το τυρί κρέμα να αφρατέψουν
- Το περιχύνουμε πάνω από τα μπισκότα και το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά
- Τέλος περιχύνουμε την μαρμελάδα ρόδι και το τσιζκέικ μας είναι έτοιμο.
Εκτέλεση για την μαρμελάδα ρόδι
- Κόβουμε τα ρόδια στη μέση
- Βουτάμε σε μια λεκάνη με νερό και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν
- Κρατάμε το ρόδι στην παλάμη μας και χτυπάμε την φλούδα με μια κουτάλα για να πέσουν τα σπόρια
- Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη να βράσουν και μόλις ασπρίσει το ρόδι το ρίχνουμε σε τρυπητό και ζουλάμε τα σπόρια να βγει η σάρκα τους.
- Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το ζουμί και την σάρκα και βράζουμε μέχρι να δέσει
- Το λεμόνι το προσθέτουμε λίγο πριν το τέλος
- Για να την αποθηκεύσουμε την ρίχνουμε ζεστή μέσα σε βάζα, τα κλείνουμε,τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Η μαρμελάδα ρόδι είναι έτοιμη και αντέχει τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Καλή Επιτυχία
Η Συνταγή για το τσιζκέικ και την μαρμελάδα ρόδι αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα cookings.gr Επισκέψου το ΔΗΜΟΙ.GR, την νο1 Ιστοσελίδα Τοπικών Πληροφοριών, στην Κατηγορία ”Περί Γεύσεων” και Ανακάλυψε ακόμη περισσότερες σύγχρονες και παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα για το Γιορτινό τραπέζι (Συνταγή)
