
Μουστοκούλουρα: Τα αγαπημένα κουλουράκια του χειμώνα, αφράτα, μυρωδάτα και με σταφίδες
Γι αυτούς που τα προτιμούν μαλακά
Με τον τρύγο εκτός από κρασί φτιάχνουμε μούστο και πετιμέζι. Και όταν μιλάμε για μούστο, 2 πράγματα σκεφτόμαστε, μουσταλευριά και μουστοκούλουρα. Αν είστε φαν της "soft" εκδοχής τους, όπως εμείς, τότε αυτή η Συνταγή θα σας ικανοποιήσει πλήρως! Αφράτα και μυρωδάτα μουστοκούλουρα με σταφίδες για να συνοδεύσετε τον καφέ σας, οποιαδήποτε ώρα της μέρας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Συνταγή
Υλικά (για 32 μεγάλα τεμάχια)
- 300 ml μούστος
 - 250 ml ηλιέλαιο
 - 150 ml πετιμέζι
 - 1 κ.γλ. κανέλα τριμμένη
 - 1 σφηνάκι κονιάκ
 - 1μιση γεμάτη κ.γλ. σόδα
 - ελάχιστο μοσχοκάρυδο
 - 1/4 κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
 - 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 - 80 γρ. σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
 
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο σκεύος ρίχνουμε το μούστο, το πετιμέζι (ή το μέλι) και το ηλιέλαιο.
 - Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και δοκιμάζουμε για να καταλάβουμε τη γλύκα του μείγματος. (Θέλουμε η ένταση της γλυκιάς γεύσης να είναι 2 τόνους πιο έντονη από το σημείο προτίμησής μας καθώς στη συνέχεια με την προσθήκη του αλευριού θα μειωθεί και θα γίνουν τα μουστοκούλουρα γλυκά όσο εμείς τα επιθυμούμε. Αν λοιπόν είναι κάπως άγλυκο τώρα το μείγμα σας μην φοβηθείτε να προσθέσετε επιπλέον πετιμέζι ή μέλι. )
 - Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αρώματα (μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα και κονιάκ)
 - Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την σόδα. Το μείγμα θα αφρίσει και θα φουσκώσει.
 - Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε απαλά. (Το αλεύρι είτε το έχουμε κοσκινίσει από πριν ή το ρίχνουμε κοσκινίζοντάς το). Είναι σημαντικό το κοσκίνισμα στο αλεύρι καθώς η ζύμη μας θα γίνει πιο αφράτη.
 - Εάν θέλουμε να προσθέσουμε σταφίδες, τις ρίχνουμε στο μείγμα εφόσον γίνει σαν πηχτός χυλός. Φροντίστε να τις αναμείξετε με λίγο αλεύρι πριν τις προσθέσετε στο μείγμα.
 - Συνεχίζουμε προσθέτοντας αλεύρι μέχρι να δούμε ότι η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους.
 - Ξεκινάμε ανάβοντας το φούρνο να προθερμαίνεται στους 180 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί φούρνου.
 - Βάζουμε τη ζύμη σε απλή σακούλα κορνέ. Κόψτε τη μύτη της σακούλας υπολογίζοντας πόσο χοντρά θέλετε να είναι τα μουστοκούλουρα.
 - Πιέζουμε τη σακούλα με τη μύτη κοντά στην επιφάνεια του ταψιού και καθώς βγαίνει η ζύμη δίνουμε σχήμα στα μουστοκούλουρα, στρογγυλά ή σαν σπείρα. (Αφήνουμε μικρή απόσταση μεταξύ τους ώστε να μην κολλήσουν το ένα με το άλλο καθώς θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο)
 - Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο και το μέγεθος που θα έχουν τα μουστοκούλουρα. Υπολογίστε περίπου από 10 έως 15 λεπτά το πολύ! (Στα 10 λεπτά ανοίξτε το φούρνο και δείτε το χρώμα τους. Εάν έχουν αρχίσει να ροδίζουν οι άκρες τους είναι έτοιμα.)
 - Αν τα αγγίξετε θα δείτε ότι είναι σαν ένα πάρα πολύ αφράτο κέικ που ακόμη και με απαλό πιάσιμο σχεδόν διαλύονται. Γυρίστε να ελέγξετε εάν έχουν πάρει χρώμα από κάτω. Αν όχι συνεχίστε το ψήσιμο για 1 με 2 λεπτά.
 - Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα μουστοκούλουρα να κρυώσουν τόσο όσο να μπορούμε να τα πιάσουμε και να μην καιγόμαστε. (Όσο περισσότερο τα αφήνουμε στο ταψί τόσο αυτά συνεχίζουν να παίρνουν θερμοκρασία. Αυτό δεν το θέλουμε γιατί θα παραψηθούν και θα γίνουν ποιο σκληρά από το επιθυμητό αποτέλεσμα)
 - Τα μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τα αποθηκεύουμε σε σακούλες τροφίμων με αεροστεγές κλείσιμο ζιπ ώστε να διατηρηθούν μαλακά και αφράτα για αρκετό καιρό.
 

