
Ένα πιάτο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι την Τσικνοπέμπτη
Κλασσικός μεζές
Η χοιρινή τηγανιά με πράσο (ή αλλιώς πρασοτηγανιά) είναι ένα ξεχωριστό πιάτο για μεζέ την Τσικνοπέμπτη. Το συναντάμε πιο συχνά στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Ο συνδυασμός της γλυκιάς γεύσης του πράσου με το χοιρινό και της πικάντικης αψάδας της ρίγανης εύκολα μπορούν να το μετατρέψουν σε κύριο πιάτο σε συνδυασμό με ρύζι, πατάτες ή ψημένα λαχανικά. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και τις δικές σας πινελιές στο πιάτο, όπως με την προσθήκη κόκκινου πιπεριού (γλυκού ή καυτερού), κόκκινης ή πράσινης πιπεριάς κλπ. Ακολουθεί η Συνταγή.Συνταγή
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 κιλό χοιρινό για τηγανιά (ιδανικά λαιμός)
 - 2 κ.σ ελαιόλαδο
 - 4 πράσα κομμένα σε ροδέλες
 - 150ml κρασί (λευκό/κόκκινο ξηρό)
 - 400ml ζεστό νερό
 - 1 κύβος λαχανικών
 - 2 κ.σ αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
 - 1 1/2 κ.γ. ρίγανη
 - 1/2 κ.σ. αλάτι
 - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
- 1/2 κ.γ κόκκινο πιπέρι (γλυκό ή καυτερό)
 - 1 μικρή πράσινη/κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες
 
Εκτέλεση
- Βγάζετε το κρέας 30' νωρίτερα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και το στεγνώνετε με μια πετσέτα. Το κόβετε σε κυβάκια.
 - Καθαρίζετε τις άκρες από τα πράσα και τα πλένετε καλά. Έπειτα τα κόβετε σε μέτριες ροδέλες.
 - Βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε δυνατή φωτιά σε βαθύ τηγάνι. Ρίχνετε σταδιακά τα κομμάτια του χοιρινού και τα ροδίζετε καλά από όλες τις πλευρές (7-8 λεπτά). Έπειτα τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα αφήνετε να ξεκουραστούν.
 - Στο ίδιο τηγάνι αλλά σε μέτρια φωτιά προσθέτετε τα κομμένα πράσα. Τα σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν (7-9 λεπτά). Αφαιρείτε τα μισά σε ένα μπολ.
 - Επιστρέφετε στο τηγάνι το κρέας και σοτάρετε μαζί με τα πράσα για άλλα 1-2 λεπτά.
 - Ρίχνετε το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί.
 - Πασπαλίζετε με το αλεύρι (χρησιμοποιείστε σουρωτήρι) και ανακατέψτε.
 - Προσθέτετε το αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το νερό και ό,τι άλλα προαιρετικά υλικά θέλετε.
 - Φέρνετε τα υλικά σε βρασμό και χαμηλώνετε την φωτιά στο ελάχιστο.
 - Σκεπάζετε και σιγαμαγειρεύετε για 40-50 λεπτά. Αν η τηγανιά φαίνεται στεγνή σε κάποιο διάστημα προσθέτετε νερό (50-80ml)
 - Στα 40-45 λεπτά το κρέας σας θα έχει μαλακώσει. Τότε προσθέστε τα υπόλοιπα πράσα που είχατε κρατήσει και μαγειρέψτε με ανοιχτό το σκεύος για άλλα 3-4 λεπτά.
 - Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σε πιατέλα και είστε έτοιμοι!
 

