
Μια συνταγή για παραδοσιακό αχνιστό σπιτικό Χριστόψωμο με τυρί
Η ιστορία του Χριστόψωμου
Το Χριστόψωμο είναι το ευλογημένο ψωμί που ετοιμάζουμε τα Χριστούγεννα. Θέλοντας λοιπόν οι άνθρωποι να τιμήσουν τον ερχομό του Χριστού, παρασκευάζουν το Χριστόψωμο. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει στα σπίτια ο νεογέννητος Θεάνθρωπος.
Η παράδοση μας αναφέρει ότι το Χριστόψωμο συμβολίζει την ενότητα της εκκλησίας και των λαών. Οι κόκκοι του σταριού ενώνονται όλοι μαζί και φτιάχνουν ένα ψωμί. Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν μας δείχνει ότι κάποτε όλοι οι λαοί θα ενωθούν μ’ ένα ποιμένα, το Χριστό.
Το Χριστόψωμο κυριαρχεί σε κάθε σπίτι και η νοικοκυρά ετοιμάζει το στολισμένο ψωμί. Τα σχήματα συνήθως είναι στρογγυλά ( ή κουλούρες ή πλεξούδες στρογγυλές) και στολίζονται με έναν σταυρό στην μέση. Σε κάποιες περιοχές τοποθετούν αποξηραμένα σύκα ή σταφίδες.
Το ιερό ψωμί που δεν πρέπει ποτέ να κόβεται με μαχαίρι
Το έθιμο για το Χριστόψωμο διατηρείται στα βάθη των αιώνων στην θρησκεία μας. Τρώγεται την ημέρα των Χριστουγέννων στο μεσημεριανό τραπέζι. Ο Πατέρας το μοιράζει στην οικογένειά κόβοντας το με το χέρι. Δεν το κόβουμε με το μαχαίρι, θεωρείται κακό και ότι βιάζεται η δύναμη του Χριστού που υπάρχει μέσα σε αυτό. Αντίθετα το μοίρασμα με το χέρι δείχνει ότι ο Χριστός μοιράζεται απλόχερα σε όλους μας.
Μια νόστιμη παραλλαγή του εορταστικού ψωμιού για τα Χριστούγεννα
Συνταγή
Υλικά
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 ml. γάλα
- 2 αυγά
- 250 γρ. γιαούρτι
- 25 γρ. μπυρομαγιά νωπή
- 30 ml. σπορέλαιο
- 200 γρ. φέτα
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
- Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Χλιαρώστε λίγο από το γάλα και διαλύστε σε αυτό τη μπυρομαγιά με τη ζάχαρη.
- Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα, τα δύο αυγά και ανακατέψτε.
- Συνεχίστε το ανακάτεμα προσθέτοντας το γιαούρτι, το σπορέλαιο και το αλάτι.
- Ρίξτε στο υγρό μείγμα πρώτα το μισό αλεύρι, ανακατέψτε με ένα πιρούνι και συνεχίστε, ρίχνοντας σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι.
- Ανακατέψτε με τα χέρια σας ώσπου να πετύχετε μια ζύμη ελαστική. Ίσως να χρειαστείτε λίγο ακόμα αλεύρι.
- Πλάστε τη ζύμη σε μπάλα.
- Ρίξτε στο σκεύος που ζυμώσατε λίγο σπορέλαιο, βάλτε μέσα το ζυμάρι και αλείψτε και την επιφάνεια του ζυμαριού επίσης με σπορέλαιο.
- Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Αλευρώστε μια επίπεδη επιφάνεια και ζυμώστε εκεί τη ζύμη ελαφριά και μετά απλώστε τη με έναν πλάστη σε μακρόστενο φύλλο.
- Αλείψτε την επιφάνεια με το βούτυρο και πασπαλίστε με τριμμένη φέτα.
- Τυλίξτε το φύλλο σε ρολό.
- Κόψτε τη μία άκρη και κρατήστε την. Τοποθετήστε το ρολό σε ένα ταψί αλειμμένο με βούτυρο.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε το ρολό ακτινωτά σε κομμάτια, προσέχοντας όμως να μην το κόψετε μέχρι την άκρη.
- Γυρίστε το πρώτο κομμάτι προς το κέντρο του ταψιού.
- Αφήστε το δεύτερο κομμάτι και γυρίστε το τρίτο, το πέμπτο και ούτω καθ’ εξής. Τα ζυγά κομμάτια που έμειναν απλά γυρίστε τα στο πλάι.
- Το χριστόψωμο θα πάρει έτσι ένα ωραίο σχήμα που θα μοιάζει κάπως σαν πλεξούδα.
- Το κομμάτι ζύμης που έχετε αφήσει στην άκρη, κόψτε το σε δύο κομμάτια.
- Ανοίξτε ελαφρά το κέντρο του ταψιού και βάλτε τα μέσα το ένα πάνω στο άλλο.
- Αλείψτε το χριστόψωμο με χτυπημένο κρόκο αυγού και πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι.
- Ψήστε στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα περίπου ώσπου να ροδίσει.
- Βγάλτε το από τον φούρνο καλύψτε το με μια πετσέτα και αφήστε το να κρυώσει.
Καλή επιτυχία
Η Συνταγή για το παραδοσιακό Χριστόψωμο με τυρί αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα Ηχομαγειρέματα. Επισκέψου το ΔΗΜΟΙ.GR, την νο1 Ιστοσελίδα Τοπικών Πληροφοριών, στην Κατηγορία ”περί γεύσεων” και Ανακάλυψε ακόμη περισσότερες σύγχρονες και παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!









