
Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για αρνάκι στο φούρνο με πατάτες
Η περίφημη παραδοσιακή κουζίνα της Κάσου
Η επαφή των Κασιωτών με περιοχές γειτονικές, όπως η Κρήτη και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, αλλά και πιο μακρινές, όπως η Αίγυπτος, όπου πρωταγωνίστησαν στην κατασκευή της Διώρυγας του Σουέζ, η Μικρά Ασία, η Ιταλία, η Κωνσταντινούπολη, ακόμα και η Αμερική, φέρνουν στα συνταγολόγια της κασιώτικης κουζίνας πιάτα που δύσκολα θα βρίσκαμε σε πολύ μεγαλύτερα νησιά. Τo φακόρυζο, για παράδειγμα, μαρτυρά τις επιρροές από την Ιταλία, ενώ η μακρόχρονη παρουσία πολλών Κασιωτών στην Αίγυπτο αντικατοπτρίζεται σε εξωτικά φαγητά, όπως η μολοχία και η ταχινία, που σερβίρονται ως σήμερα σε πολλά κασιώτικα σπίτια ή εστιατόρια. Το εμβληματικότερο ίσως φαγητό του νησιού είναι οι περίφημοι ντουρμά(δ)ες, τα ντολμαδάκια που κατά χιλιάδες ετοιμάζονται με απίστευτη δεξιοτεχνία για τα πανηγύρια -και όχι μόνο-, σε μέγεθος τόσο μικρό που φαντάζει απίστευτο. Aυτό που κυρίως πρέπει να δοκιμάσετε, ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την πανέμορφη Κάσο, είναι το αρνάκι στο φούρνο, του οποίου την πεντανόστιμη συνταγή σας δίνουμε σήμερα.
Συνταγή
Υλικά
- 2 κιλά αρνί μπούτι
- 1 μπόλια αρνιού
- 1 κιλό πατάτες
- 4 σκελίδες σκόρδο
- Χυμό από δυο λεμόνια
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 150 ML ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε ένα Μπολ αρκετό νερό με αλάτι και αφήνουμε το αρνάκι στο ψυγείο.
- Την επόμενη μέρα σκουπίζω με απορροφητικό χαρτί και πέρυσι νούμε με το χυμό από ένα λεμόνι αλατοπιπερώνουμε και μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
- Τοποθετούμε πάνω στο αρνί την μπόλια και πασπαλίζουμε με κανέλα.
- Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια αλατοπιπερώνουμε και στύβουμε το χυμό από το δεύτερο λεμόνι.
- Ρίχνουμε τριγύρω από το αρνί και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα κανέλα.
- Ρίχνουμε τριγύρω της σκελίδες το σκόρδο ολόκληρες και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και κλείνουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1,5 ώρα.
- Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για ακόμα μισή ώρα μέχρι να πάρει χρώμα.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Καλή επιτυχία
Η Συνταγή για το αρνάκι στο φούρνο αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα kritikes-geuseis και είναι της Κυρίας Ειρήνης Βιντιάδη. Επισκέψου το ΔΗΜΟΙ.GR, την Νο1 Ιστοσελίδα Τοπικών Πληροφοριών, στην Κατηγορία ”Περί Γεύσεων” και Ανακάλυψε ακόμη περισσότερες σύγχρονες και παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!

