
Εύκολη σπιτική συνταγή για γλυκό του κουταλιού νεράντζι
Νεράντζι «ο φτωχός συγγενής» της πορτοκαλιάς
Η νεραντζιά, «ο φτωχός συγγενής» της πορτοκαλιάς φαίνεται ότι είναι πιο ανθεκτικό δέντρο, δεν χρειάζεται νερό και αντέχει στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι καρποί του μοιάζουν με το πορτοκάλι αλλά είναι πολύ πικρά και ξινά. Το άρωμα τους όμως είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, λεπτό, γλυκό, μεθυστικό. Οι νοικοκυρές βρήκαν τρόπο λοιπόν να εκμεταλλευτούν αυτό το φρούτο στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική, μια από τις πιο γνώστες παραδοσιακές συνταγές είναι το γλυκό του κουταλιού νεράντζι.
Συνταγή
Υλικά
- 15 νεράντζια μέτρια
- 1 κιλό ζάχαρη
- 500ml νερό
- 1 βανίλια
- Χυμό από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα νεράντζια πολύ καλά και σκουπίζουμε με μαλακό πανί
- Τρίβουμε τη φλούδα στο ψιλό τρίφτη
- Κόβουμε το νεράντζι από τις δυο πλευρές και χαράζουμε στα τέσσερα ή στα έξι τη φλούδα, ανάλογα με το μέγεθος του φρούτου
- Βγάζουμε τις φλούδες με προσοχή να μην σπάσουν
- Τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολό και καρφώνουμε μια οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξουν
- Βάζουμε τα ρολάκια σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και βράζουμε για 3 λεπτά (από τη στιγμή του βρασμού), πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 φορές
- Σουρώνουμε και αφήνουμε σε μια πετσέτα για ένα ολόκληρο βράδυ να στεγνώσουν
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια, βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά
- Προσθέτουμε μέσα τα ρολάκια αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τις οδοντογλυφίδες
- Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία για άλλα 20 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι
- Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση
- Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει εντελώς και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα
- Αφήνουμε τα βάζα σε ντουλάπι , όταν ανοίξουμε ένα βάζο καλό είναι να διατηρήσουμε στο ψυγείο
Καλή επιτυχία
Η Συνταγή και οι φωτογραφίες για το γλυκό του κουταλιού νεράντζι αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα kritikes-geuseis.gr Επισκέψου το ΔΗΜΟΙ.GR, την Νο1 Ιστοσελίδα Τοπικών Πληροφοριών, στην Κατηγορία ”Περί Γεύσεων” και Ανακάλυψε ακόμη περισσότερες σύγχρονες και παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!








