
Γευστική, Ιταλική καρμπονάρα διαιτητική και ελαφριά με γιαούρτι για να μη στερηθείς τίποτα
Για απόλαυση χωρίς ενοχές
Μια τυπική καρμπονάρα στην Ιταλική της εκδοχή αποδίδει περίπου 750 θερμίδες ανά μερίδα. Συνεπακόλουθα, οι προσλαμβανόμενες θερμίδες σε ένα και μόνο γεύμα, συνήθως το βραδινό, ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη και μάλλον οι περισσότερες από αυτές αποθηκεύονται ως λίπος, θολώνοντας τρόπο τινά τους καλογυμνασμένους μας κοιλιακούς. Για να το συνειδητοποιήσουμε, αρκεί να αναλογιστούμε ότι με μια δυναμική προπόνηση τύπου Cross Training Concept μπορούμε να κάψουμε από 400-600 θερμίδες ανά ώρα. Εσύ που προσέχεις την σιλουέτα σου αλλά λατρεύεις την καρμπονάρα και δεν θέλεις να την στερηθείς ή, γούστα είναι αυτά, επιθυμείς να την απολαμβάνεις σε πολλαπλάσια ποσότητα μερίδας χωρίς να παίρνεις περιττά κιλά, υπάρχει λύση! Με απλές αντικαταστάσεις και τροποποιήσεις των υλικών της συνταγής, όχι μόνο θα απολαύσεις μια καρμπονάρα εξίσου γευστική αλλά, επίσης, θα γλιτώσεις μέχρι και 400 θερμίδες – ναι, 400 θερμίδες λιγότερες ανά τυπική μερίδα.
Συνταγή
Υλικά
- 500 γρ. Λιγκουίνι (Ιδανικά ολικής άλεσης)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
- ½ κ.γ. ξερό θυμάρι
- 350 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
- 120 γρ. μπέικον γαλοπούλας σε λωρίδες
- 100 ml νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για να ετοιμάσουμε τα ζυμαρικά, γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και τη βάζουμε σε υψηλή φωτιά.
- Παράλληλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε άλλη ρηχή κατσαρόλα, σοτάρουμε το μπέικον γαλοπούλας για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Το μεταφέρουμε σε πιάτο, προσθέτουμε άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο σκεύος και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά.
- Μόλις το νερό της μεγάλης κατσαρόλας αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε τα Λαζάνια.. Ανακατεύουμε με μια πιρούνα και αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναγράφεται στην συσκευασία.
- Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε περίπου 100 ml από το νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά με κουτάλα και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι, σοτάρουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το μείγμα γιαουρτιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το σοταρισμένο μπέικον. Χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά και με γρήγορες κινήσεις μεταφέρουμε τα βρασμένα ζυμαρικά κατευθείαν από την κατσαρόλα στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά να δέσουν ομοιόμορφα τα υλικά. Σερβίρουμε την Καρμπονάρα αμέσως, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip: Για ακόμη περισσότερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα μανιτάρια, τα οποία προηγουμένως έχετε σοτάρει με σκόρδο, αλάτι και θυμάρι.
Καλή επιτυχία
Η Συνταγή για την Καρμπονάρα Light αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα misko.gr Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” του ΔΗΜΟΙ.GR και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Σύγχρονες και Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!

