
Μια παραδοσιακή συνταγή από την Πελοπόννησο για σνακ για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας
Πέτουλες Μεσσηνίας
Οι πέτουλες είναι μικρές τραγανές, χρυσαφένιες τηγανίτες που σου καλύπτουν την ανάγκη για φαγητό και γλυκό μαζί! Ένας άσπρος, παχύρρευστος χυλός τηγανίζεται σε μπόλικο καυτό λάδι, γίνεται μια “μαργαρίτα” από μικρούλες τηγανίτες, κολλημένες μεταξύ τους που τρώγονται ζεστές “λουσμένες” στο μέλι. Ήταν το εύκολο, χορταστικό και ανέξοδο πρωινό πολλές δεκαετίες πριν για τους ανθρώπους που ξεκινούσαν για τις σκληρές χειρωνακτικές δουλειές τους.
Συνταγή
Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 ml νερό
- 1+1/2 κ.γ αλάτι
- 60 γρ. βούτυρο
- 300 γρ. μυζήθρα, τριμμένη
- λίγο ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το νερό και το αλάτι και τα δουλεύουμε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τον χυλό στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Βάζουμε ένα τηγάνι αντικολλητικό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Με ένα φλιτζανάκι του καφέ ρίχνουμε μικρές ποσότητες από τον χυλό και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές, όπως κάνουμε με τις κρέπες.
- Καθεμία πέτουλα που τηγανίζουμε τη μεταφέρουμε σε έναν δίσκο, τη μία πάνω απ’ την άλλη πασπαλίζοντας ενδιάμεσα καθεμία με λίγη μυζήθρα, δημιουργώντας έτσι μια «τούρτα» από πιτούλες που ενδιάμεσα έχουν μυζήθρα.
- Βάζουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο και το καίμε μέχρι να μοσχομυρίσει.
- Ραντίζουμε τις πέτουλες με το καυτό βούτυρο και σερβίρουμε αμέσως.
Τip: Για να το απολαύσετε ως γλυκό μπορείτε να το περιχύσετε με καλής ποιότητας μέλι!
Καλή επιτυχία
Η Συνταγή για τις Πέτουλες αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα allazoumesinithies.ab.gr Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” του ΔΗΜΟΙ.GR και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Σύγχρονες και Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!

