
Ο κοκκινιστός τραχανάς είναι μία από τις πιο εύκολες, γρήγορες και παραδοσιακές συνταγές!
Τραχανάς ο παραδοσιακός
Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάφορες τοπικές ονομασίες για τον τραχανά, (τραχανώτο, χάχλες, ξινόχονδρος κλπ). Δεν πρέπει όμως να συγχέουμε τον τραχανά με το πλιγούρι (σπασμένο σιτάρι) ή το κους κους (ή στην Κρήτη, κουσκούσι που παρασκευάζεται με αλεύρι, πλιγούρι, αλάτι και νερό). Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με γιαούρτι. Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα, είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτός. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα όπως θα τον δούμε σήμερα.
Συνταγή
Υλικά
- 170 γρ. γλυκός τραχανάς
 - 900 γρ. ζεστό νερό
 - 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
 - 300 γρ. λουκάνικο χωριάτικο (χοιρινό)
 - φέτα
 - αλάτι
 - πιπέρι
 - ελαιόλαδο
 
Εκτέλεση
- Κόβουμε το λουκάνικο σε χοντρές φέτες.
 - Σε κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέτουμε το λουκάνικο και το σωτάρουμε για 3 έως 5 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει χρώμα.
 - Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον καίμε ελαφρώς.
 - Έπειτα, προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέτουμε και τον τραχανά.
 - Αφήνουμε να πάρει μία καλή βράση και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, για περίπου 15 λεπτά. Προσοχή, αν δούμε ότι στεγνώνει γρήγορα το φαγητό μας, προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό.
 - Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και καυτερό μπούκοβο!
 - Σερβίρουμε με ωμό ελαιόλαδο και φέτα.
 
Tips and Notes
- Η συγκεκριμένη "σούπα" είναι πιο πηχτή από τις κλασικές σούπες.
 - Συνήθως τρώμε τη συγκεκριμένη σούπα σε μικρότερη ποσότητα, σαν ορεκτικό.
 - Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξινό τραχανά.
 - Μερίδες 4
 
Καλή επιτυχία
Η Συνταγή για τον παραδοσιακό τραχανά αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα timoleondiamantis.gr . Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” του ΔΗΜΟΙ.GR και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Σύγχρονες και Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!

