
Μια απλή και γευστική μαρινάδα, για να δώσετε διακριτική γεύση στις χοιρινές πανσέτες
Η ιδανική μαρινάδα για κάρβουνα
Οι χοιρινές πανσέτες είναι οι μύες από την περιοχή της κοιλιάς και είναι από τα πιο γευστικά κομμάτια του ζώου. Μπορεί να μαγειρευτεί με χίλιους – δυο τρόπους και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λίπος γίνεται απίστευτα νόστιμο σιγομαγειρεμένο στο φούρνο ή τη γάστρα. Εμείς σήμερα θα σας δείξουμε μια εύκολη και γευστική μαρινάδα για να δώσετε μια διακριτική γεύση στις πανσέτες όταν θα τις ψήσετε στα κάρβουνα.
Συνταγή
Υλικά
- 2 kg πανσέτα από χοίρο ελευθέρας βοσκής
- 30 g αλάτι
- 2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- 1 κουτ. γλυκού θρούμπι
- 1 g μπαχάρι
- 35 ml χυμό πορτοκάλι
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 50 ml ηλιέλαιο
Προετοιμασία
- Βάλτε τα μπαχαρικά σε ένα γουδί μαζί με το αλάτι. Σπάστε τα μπαχαρικά στο γουδί, για να βγάλουν όλο το άρωμά τους στο αλάτι. Έτσι, θα έχετε ένα αρωματικό αλάτι.
- Κόψτε την πανσέτα σε λεπτές φέτες 1,5 cm, για ψήσιμο στη σχάρα, και 3,5 cm, για ψήσιμο στη μικρή σούβλα.
- Βάλτε τα κομμάτια σ’ ένα σκεύος και περιχύστε με το πορτοκάλι. Αφήστε το μερικά λεπτά να απορροφηθεί το πορτοκάλι απ’ το κρέας και προσθέστε αμέσως μετά το ξύσμα. Προσθέστε σταδιακά τα μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά να πάνε παντού.
- Στη συνέχεια, βάλτε τις πανσέτες σε σακούλα για τρόφιμα και προσθέστε 50 ml ηλιέλαιο. Σφραγίστε τη σακούλα και ανακατέψτε καλά εξωτερικά.
- Μαρινάρετε για 24 ώρες στο ψυγείο, ανακατεύοντας ενδιάμεσα 2-3 φορές τις πανσέτες μέσα στη σακούλα.
Ψήσιμο
- Τοποθετήστε σε ένα σορό τα κάρβουνα μέσα στη σκάφη ψησίματος. Βάλτε προσάναμμα (βαμβάκι με οινόπνευμα) στην κορυφή, γιατί τα κάρβουνα ανάβουν καλύτερα από πάνω προς τα κάτω, και ανάψτε τα.
- Όταν ανάψουν καλά, απλώστε τα και, αν εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα, μειώστε τη, ρίχνοντας πάνω στα κάρβουνα στάχτη.
- Ψήστε σε σχάρα και σε περιστρεφόμενες μικρές σούβλες. Στη σχάρα κάντε αρκετά γυρίσματα μέχρι να ψηθούν καλά και να πάρουν χρώμα ψημένου. Η πανσέτα με περιστροφή δε θέλει ιδιαίτερη προσοχή, απλώς, όταν πάρει χρώμα και η εσωτερική θερμοκρασία είναι πάνω 75°C, μπορείτε να τις βγάλετε και να τις σκεπάσετε όλες μαζί για 6-7’, για να διατηρήσουν τα υγρά τους.
- Πιο τραγανές στη σχάρα, πιο ζουμερές και γευστικές με περιστροφή. Δύο διαφορετικοί τρόποι ψησίματος, δύο διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα. Καλό είναι, αφού τις ξεσκεπάσετε να τις περιχύσετε με χυμό φρεσκοκομμένου λεμονιού.
BBQ sauce (Bonus Συνταγή)
Υλικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
- 5 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 100 ml ξύδι από λευκό κρασί
- 400 γρ. κέτσαπ
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει μία σκούρα καραμέλα.
- Έπειτα, προσθέτουμε το ξύδι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πήξει λίγο το μείγμα.
- Τέλος, προσθέτουμε την κέτσαπ και το πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πήξει τελείως η σάλτσα.
- Όταν είναι έτοιμη, πολτοποιούμε τη σάλτσα με ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνει λεία, και τοποθετούμε σε βάζα ή σερβίρουμε.
- Διατηρείται στο ψυγείο για 2 εβδομάδες περίπου.

Καλή επιτυχία!
Η Συνταγή για τις χοιρινές πανσέτες αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα amber.qr και για την BBQ sauce στην ιστοσελίδα giorgostsoulis.com . Επισκεφτείτε την Κατηγορία “Περί Γεύσεων” του ΔΗΜΟΙ.GR και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Σύγχρονες και Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!

